Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евростат отчита свиване на строителството в ЕС и слаб растеж в България

Солиден подем на строителния сектор в нашата страна през второто тримесечие

Снимка: БГНЕС

Производството в строителния сектор на Европейски съюз и в частност на еврозоната отбелязва през юни влошаване за втори пореден месец, но в същото време Евростат отчита известно повишаване на строителството в България след негов солиден ръст месец по-рано.

Производството в строителния сектор на ЕС се понижи през юни с 0,2% спрямо май, когато се сви с 0,5 на сто. В същото време строителството в еврозоната задълбочи своя спад с 0,5% след понижение с 0,2% през предходния месец.

На годишна база строителството в еврозоната през юни ускори темпото си на растеж до тримесечен връх от 3,4% след повишение с 2,7% през май, а в рамките на целия Европейския съюз се повиши с 3,6% след растеж с 3,1 на сто месец по-рано.

През юни най-силен ръст в строителството на месечна база е отчетен в Словения (скок с цели 12,1%), Испания (с 2,2%), Словакия (с 2,2%) и Полша (с 2,1%), докато най-солидно понижение е регистрирано в Германия (спад с 1,0%), Белгия (понижение с 0,7%) и Франция (също с 0,7%). Лидер при експанзията в строителния сектор на годишна база е Унгария (с повишение от 27,2%), следваната от Словения (с 21,2%), Швеция (със 17,3%) и Полша (с 13,4%), докато най-солидно влошаване е отчетно в Румъния (спад с 6,3%) и Словакия (с 0,5%).

Според същото проучване на Евростат обаче строителството в нашата страна се повишава през юни с 0,2% след солиден скок с 3,6% през май.

На годишна база производството в строителния сектор на България нарасна през юни с 8,0% (спрямо юни 2016-а), след като месец по-рано строителството се повиши с цели 11,8%, отбелязвайки най-силен подем от юни 2015-а година, когато нарасна със 17,3 на сто. Това представлява трайно повишаване на строителната бизнес активност от пет месеца насам, след като през март строителството нарасна с 5,2% (спрямо март 2016-а), излизайки на позитивна територия за пръв път от петнадесет месеца (от декември 2015-а година).

Евростат представя и свои данни за строителството през цялото второ тримесечие на годината, като в еврозоната то се повишава с 1,2% на тримесечна база (след повишение с 0,8% през първите три месеца на 2017-а) и се ускори до растеж с 3,3% спрямо година по-рано (след повишение с 1,8% в началото на годината). Данните за Европейски съюз показват известно забавяне на растеж на строителството на тримесечна база до 1,0% от 1,2% през периода януари - март, но негово ускоряване на годишна база до 3,5% от 2,6% през първото тримесечие.

Доброто представяне на строителството в нашата страна през май и юни доведе до негов солиден подем през второто тримесечие с 4,6% спрямо началото на годината, когато нарасна с 2,7%, като това е най-доброто темпо на експанзия в строителния сектор от първите три месеца на 2015-а година, когато беше отчетено повишение с 11,5%.

На годишна база производството в строителния сектор на България отчете здрав ръст от 7,2% през периода април - юни след свиване на строителството с 0,6% през първото тримесечие. Това представлява първа експанзия в строителния сектор на нашата страна от шест тримесечия насам, след като за последно беше отчетено повишение на строителството с 9,4% през последните три месеца на 2015-а година.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна