Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нови случаи на заразени с бруцелоза хора са регистрирани в Сливен

Снимка: БГНЕС

Двама мъже от Сливенско са заразени с бруцелоза. Те са имали досег със заболели овце. Заразените мъже трябва да бъдат хоспитализирани.

Началникът на Инфекциозно отделение, д-р Милена Ченкова, заяви, че екипът ѝ има готовност да приеме и лекува заразените, но те все още не са явили в болницата. В съобщението на РЗИ се казва, че всички лични лекари в областта са информирани за болестта. Те са призовани да насочват пациентите си за консултация със специалист по инфекциозни болести, ако имат съмнения.

До момента са установени около 40 души, които са били в контакт с болни от бруцелоза животни в Сливенско, съобщи д-р Петя Балулова, директор на  Регионалната здравна инспекция. Всички контактни ще бъдат изследвани за болестта. Изследваната група са основно стопани, техните близки и ветеринарни лекари, каза д-р Балулова.  

Към момента се взимат изследвания и се изпращат в Референтната лаборатория на Националния по заразни и паразитни болести. При двама от контактните са констатирани положителни резултати от кръвното изследване.

Болестта „бруцелоза“ се предава при работа със заразени животни или консумация на термично необработено мляко. Всички установени заразени животни подлежат на унищожаване и екарисаж. Последните случаи на заразени с бруцелоза в Сливенско бяха през 2005. Тогава болестта бе открита в 7 души, работили в гръцки животновъдни ферми. Епидемиологичното проучване продължава.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени