Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шефът на полицията в Каталуния: Атентаторите са подготвяли по-сериозно нападение, но плановете им са били осуетени

Властите смятат, че мъжът, врязал микробуса в пешеходците на "Ла Рамбла" в Барселона, е сред застреляните в Камбрилс

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Атентаторите от Каталуния са подготвяли много по-сериозно нападение, но плановете им са били осуетени и са се принудили да действат бързо. Това заяви началникът на каталунската полиция Жозеп Траперо, цитиран от Ройтерс. По думите му 12-имата са подготвяли един или няколко атентата в Барселона, но експлозия в Алканар - градче, южно от Барселона, където са се подговяли, е объркала плановете им и не им е останал достатъчно материал за нападение.  

Траперо съобщи също, че трима от задържаните във връзка с нападенията са от Мароко, а един е от Испания. Властите смятат, че мъжът, врязал микробуса в пешеходците на "Ла Рамбла" в Барселона, е сред застреляните в Камбрилс терористи.

По-рано разследващите съобщиха, че това вероятно е 18-годишният Муса Укабир. Той е брат на Дрис Укабир, с чиято лична карта е бил нает вана, с който бе извършено нападението в Барселона.

Четвърти заподозрян връзка с нападенията в Барселона и Камбрилс беше арестуван в ранния следобед. Полицаите застреляха петима нападатели в Камбрилс като властите смятат, че общо организаторите на атентатите са 12 души.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!