Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Историческият комплекс "Онгъл" - глътка история близо до морето

В село Българево, между Каварна и нос Калиакра се намира  историческият комплекс "Онгъл", създаден с идеята да популяризира историята на българските земи. Музеят разполага с девет зали, във всяка от които можете да чуете различна беседа, свързана с българската история от древността до днес. Извън залите посетителите могат да се докоснат до старинни оръжия и защитни облекла. За проекта в предаването "Хоризонт за вас" разказа създателят му Валентин Симеонов, който се определя като историк любител:

Името е "Онгъл", понеже когато Аспарух е разширил границите на съществуващата държава, е построил дървено укрепление, което е нарекъл Онгъл. Понеже моите сили стигнаха да построя съоръжението от дърво, затова го кръстих "Онгъл". Акцентът не е само върху събитията около идването на Аспарух и разширяването на държавата или около славната битка при Онгъла, а един исторически обзор, който обхваща огромен период - от най древната цивилизация, известна досега - до наши дни.

Кое прави комплекса уникален:

СнимкаРазличното е, че навсякъде, където се предлага историческо знание, то е свързано с нещо конкретно - или с някоя личност: родил се е забележителен човек, или е живял там, или е сътворил нещо, или свързано със събитие, което се е случило. Общо взето историята, която се предлага, винаги е свързана с конкретика. Тук обаче е доста по-различно:  първо се прави един исторически обзор на едно място на цялата история и второ: това, което малко държави в света могат да си позволят - древността. Историята тук започва отпреди 7 525 години. Малцина знаят, но 2017-а по нашето си, старо българско летоброене се явява 7 525.

Българите, които идват тук, излизат от комплекса с по-високо самочувствие, а чужденците, които имат оскъдни, частични  познания за нашата история, се възхищават и респектират от миналото ни, твърди Валентин Симеонов:

Защото виждат несъвършенствата на сегашната ни държава и така добиват грешна представа, но разбират, че ние в историята знаем какво са ценности, знаем какво са критерии за държавност, знаем какво е критерий за държавници и това ги респектира.

Цялото интервю е в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна