Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В дълго чакана стихосбирка Гергана Хрисчева изкачва слънчевата стълба

"Слънцестоене" излиза на книжния пазар през септември

Гергана Хрисчева, издателят Александър Тренев и водещият Лъчезар Цветков
Снимка: Иван Русланов

"Слънцестоене" е третата стихосбирка на журналиста от програма "Хоризонт" на БНР Гергана Хрисчева. Текстовете в нея са отпреди десет години, когато любовните стихове са били написани бързо и с лекота.

Радвам се, че книгата ще види бял свят, защото е много изживяна, много лична. Другите две стихосбирки - "Път и храм" и "Мигове остриета", бяха планирани. Докато тази беше беше написана съвсем непланирано и... изоставена, сподели авторката в предаването "Хоризонт за вас". 

Това, което ме впечатли, беше прекрасното, модерно звучене. Заглавието "Слънцестоене" ме грабна моментално, разказа издателят Александър Тренев:

В нашето време, когато съвсем други неща са на мода, когато пяната в много отношения изплува на повърхността, стихотворенията отиват на по-заден план в битието на редовия българин. Дълбоко в себе си обаче човек има нужда от поезия. 

Любовта е главната й тема. Но не просто една декларативна любов, а извисената, одухотворяваща, чувствена любов. Тя често бяга от баналната правилност и придава на стиховете си едно по-разчупено звучене.

Гергана Хрисчева е завършила журналистика в СУ "Свети Климент Охридски", а преди това - Държавния библиотекарски институт. Работи като журналист повече от 20 години.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна