Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Популяризират археологическия резерват Деултум Дебелт

Тракийски ритуари и римска сватба са сред историческите възстановки

Снимка: http://www.infotourism.net

Бургаската община Средец отбелязва 30 години от създаването си. С възстановки, дискусии и парти под звездите ще бъде популяризиран като туристическа дестинация  археологическият резерват Деултум край Дебелт.

Легионери, весталки и знатни римляни ще вдъхнат живот на останките от античната колония. Така искаме да представим по атрактивен начин богатата история на Делтум и да привлечем повече туристи, обясни директорът на Археологическия резерват Красимира Костова:

Поканили сме групата за исторически възстановки в град Свищов, която ще представи елементи от ежедневието на легионера, различни демонстрации като тракийски ритуали, школа за гладиатори, римска сватба.

Предвидени са още дегустации на местни ястия, фолклорни изпълнения и кръгла маса, на която ще се обсъждат различните форми на туризъм, които регионът може да предложи. Организаторите предвиждат денят на Делтум да се провежда всяка година.

Резерватът е разположен на 83 хектара площ. Обектите в него са от дълбока древност. В продължение на 2 000 години регионът е бил сред важните икономически центрове в Югоизточна Тракия.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени