Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протест на служители от военния завод "Емко"

| обновено на 21.08.17 в 11:55
Снимка: Здравка Маслянкова
Кордон от полицаи спря протестиращите около 400 служители на военния завод "Емко" да блокират Прохода на Републиката при село Вонеща вода. Оръжейниците излязоха на протест заради опасения, че предприятието може да бъде затворено и те да останат без работа. Те скандираха "Искаме си завода" и пяха българския химн.

Протестиращите приеха с удовлетворение уверението на министъра на икономиката Емил Караниколов, че ще последва проверка и при отстраняване на констатираните нарушения при съхраняване на боеприпаси и взривни вещества търговският лиценз ще бъде възстановен.

От ръководството на дружеството заявиха, че са получили писмо от МВР, че е спряна процедурата по отнемане на разрешителното за производство и съхраняване на боеприпаси.

Междуведомственият съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките към МС временно замрази преди месец търговския лиценз на оръжейната фирма "Емко". Констатирани били нарушения при съхраняването на боеприпаси и взривни вещества.

Случващото се с "Емко" е в резултат на режисирана атака, смята инж. Славчо Димиев – директор в предприятието, който участва в протеста. Пред "Хоризонт" той каза:

Атаката, която беше поета срещу фирма "Емко", а за съжаление и срещу други фирми, които се занимават с производство на специална продукция на България, много вероятно е да бъде режисирана. От кого, как, защо, естествено не мога да кажа, но срещу "Емко" беше впрегната, образно казано, цялата държавна машина.

Аз лично не съм юрист и не знам защо констатирано евентуално нарушение по един закон е приведено като изпълнение със спиране на лиценз по друг закон, но така е решил Междуведомственият съвет. Ние иначе изпълняваме това, което реши управлението на държавата.

Димиев каза, че предприятието работи и покани следващата седмица органите на МВР да проверят дали нарушенията, заради които са спрени лицензите на предприятието, са отстранени. Той призова работниците и служителите да не блокират "Хаинбоаз" след поетото обещание от министъра на икономиката, че разрешенията ще бъдат възстановени.

Работниците коментираха:

Това е добра новина. Да се надяваме, че реално това ще стане, защото в България не един и два пъти хората са били лъгани.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна