Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експерти са скептични за обособяването на младежки и семейни курорти

С. Атанасова: След атентатите в Барселона не е отчетен отлив на български туристи за Испания

Снимка: БНР

Няма отлив на български туристи към Испания след атентатите там. Това каза за предаването "Преди всички" по "Хоризонт“ председателят на Управителния съвет на Българската асоциация на туристическите агенции Светлана Атанасова:

Тези, които са взели своето решение и са записали почивка и са резервирали своята почивка за Испания, ще я осъществят. Към момента колегите, които работят в Испания, нямат отлив от български туристи.

Повечето са запознати. Голяма част от нашите туристи не пътуват за пръв път, така че имат най-обща представа, доколкото един гражданин може да има, все пак да внимават, да се оглеждат за багажа си и основните правила, които са пред всеки турист.

По повод последните предложения за разделяне на курортите на такива за семейни почивки и за младежки забавления председателят на УС на Българската асоциация на туристическите агенции обобщи:

Курортите в България са много различни. Обемът на туристите в тях също е много различен, така че трудно би се осъществила тази идея.

Атанасова изтъкна, че българските дестинации са предпочитани именно за семейни почивки. Скептицизъм към промените изрази и бившият министър на туризма в последния служебен кабинет Стела Балтова, която е и доцент по икономика на бизнес услугите и преподавател в МВБУ – Ботевград.

Скоро чух такива предложения, че Слънчев бряг или други такива могат да бъдат обособени като курорти за забавление или шумни курорти, това аз считам, че изобщо не е възможно. Когато се връщаме към приватизацията и инфраструктурата, която беше развита, и в конкретния, и в други курорти с национално значение, то моето виждане е, че в действителност са направени много грешки, но, едновременно с това, като се има предвид капацитетът на националните курорти, конкретно Слънчев бряг, считам, че е много суфистицирана идеята той да се превърне само в курорт за забавление. Има достатъчно и прекалено много, бих казала даже, възможност на настанителната база. Курортът се предлага години наред като място за семеен отдих, така че в никакъв случай няма как само отново да се връщаме назад.

Балтова подчерта, че сочената за пример наредба, която цели да ограничи шума в испанския курорт Ибиса, първо ще бъде приета от Общинския съвет, а след това предстоят и обществени обсъждания. Така се осигурява време за въвеждането ѝ до следващия активен сезон, обясни тя:

Има два безусловни фактора за развитието на българския туризъм в настоящия момент, в конкретния момент, а не в стратегически план. Първият е, че туристът,  гостът, и имиджът на дестинация България е от първостепенно значение, трябва за това да мислим. Трябва клиентът, гостът, туристът да бъде от първостепенно значение за всички, които са ангажирани с туристическата дейност - и хотелиерите, и туроператорите, и институциите, същото важи и за имиджа. И второто нещо, което ми се иска веднага да кажа, е, че обсъждане само на проблемите в разгара на летния сезон не може да бъде и не трябва да се прави, не трябва да го изтъкваме. Не трябва чак толкова голямо внимание на тях, да неглижираме останалите добри неща, които се случват в летния туризъм в България, защото в противен случай всичко изглежда само, че имаме морски плаж и летен туризъм и нищо друго, а не е така в страната.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени