Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Слугинята-господарка" оживява в съвременен прочит на сцена "Римски треми" във Варна

Държавна опера Стара Загора гостува на сцена Римски терми във Варна с комичната опера от Джовани Перголези. Режисьор е Славчо Николов, а диригент е Димитър Косев. Сценографията е на Иван Токаджиев, а костюмите на Ана-Мария Токаджиева. Хореографията е дело на Ромина Славова.

Сюжетът на най-често изпълняваната опера на Перголези – краткото интермецо La Serva Padrona от 1773 година е пренесен в днешно време. Действието, в което бедната красива слугиня мечтае да стане господарка, като крои планове да се омъжи за стар богаташ, се развива в 60-те години на 20-и век – десетилетието, в което се пречупва естетическите разбирания в съвременния свят. Но защо точно 60-те години? Това е време „междинно“. Точно такова е било и времето, в което е творил композиторът Перголези – между края на Рококо и началото на утвърждаването на Класицизма. Такива са и 60-те години на миналия век. Това е периодът след края на Втората световна война и началото на Модерния свят – 60-те години дават насоката, правилата, новите норми, по които живеем и днес. И в новия 21-ви век героите в спектакъла са в офис – фрагмент от тази „система от кутийки“, от които е съставен Мегаполисът. В този офис се разказва Малка история от Големия град.

Заедно с оркестъра на Държавна опера Стара Загора на сцената ще излязат Нели Нечева, Евгений Арабаджиев, Пламен Асенов, балет – Ивелина Димитрова и Анелия Димитрова.

Цената на билетите е 13 лева и включват възможността за разглеждане на Римските терми. При лошо време събитията се провеждат същата вечер с начален час 15 минути по-късно на Основна сцена (на пл. „Независимост“ №1).



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени