Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Боил Банов:

Изцяло либерализирани са условията за кандидатстване за културната програма за европредседателството

Националната стратегия за развитие на културата - готова за обществено обсъждане до края на годината

Боил Банов
Снимка: БГНЕС

Новите условия за кандидатстване за културната програма за Българското европредседателство са либерализирани и дават възможност на всички български граждани да покажат своите идеи.

Това каза министърът на културата Боил Банов в предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“.

Експертите бяха направили малко по-рестриктивни и отговарящи на европейските програми условия, но си дадохме сметка, че няма ситуация в страната, при която да може хора да се самофинансират, все още, и то като искаме от тях без приход да правят някакво събитие.

Общо взето, либерализирахме изцяло модела. Финансираме 100%. Допустими кандидати са физически и юридически лица. Може да се кандидатства с повече от един проект. Отпускаме средствата възможно най-много, така както идват в нашия бюджет. Тази година имаме малко пари, но януари ще получим по-голяма част от сумата. Общо взето, даваме възможност на всеки да покаже и реализира качествени идеи

Фонд „Култура“ има богата история и опит в оценяването на проекти, обясни министърът. Очаква се фондът да си наеме оценители, а след това да прегледа тяхната работа.

Мисля, че там са безспорни качествата на хората и логиката на оценяването, която имат, е доказана. Разбира се, ще се търсят атрактивни неща, различни от конвенционалното, които да представят страната в адекватна форма.

Най-важно е да представим нашето съвременно изкуство адекватно, защото то е на много високо ниво, но в някаква степен, заради езикови бариери и други специфики е непознато или не толкова познато в Европа, а също и за голяма част от нашите съграждани.

Проекти могат да бъдат подавани до 2 октомври. Селекцията ще бъде „в бързи срокове“, след което предстои подписването на договорите. Времето е достатъчно, важното е да има интересни и иновативни проекти, обобщи министърът.

Ремонтът на НДК напредва „с бързи темпове“ обясни Банов. Задействана е и процедурата по сигурността. Доуточняват се и допълнителните дейности: Ще бъде направено, в рамките на парите които имаме, в срок!

По повод предложените от кинотворци идеи за промени в Закона за филмовата индустрия, министърът заяви че те са „много интересни“ и обеща да се срещне с творците, изпратили отвореното писмо,  след края на почивния сезон. Най-впечатлен той е бил от възможността на финансиране на създаването на повече филми, макар и с по-малка сума.

От понеделник на сайта на Министерството е публикувана нова обява за избор на нов директор на Националния филмов център, след като на последния вот комисията не излъчи победител, тъй като е преценила, че кандидатите не отговарят на критериите. Новите кандидатите ще могат да подават документи в рамките на месец

Това, което мога да кажа, е, че този път избор ще има на всяка цена, изтъкна министърът, който отчете че това е била третата неуспешна процедура по време на новия мандат, което изисква „категоричен ход“.  Задвижени са и редица конкурси за директори на театри в София и страната, тъй като договорите на настоящите изтичат в близките месеци.  Целта е, когато дойде денят на изтичане на договора на настоящия директор, да бъде въведен новият и да се избегне практиката: „временно изпълняващ до конкурс“.

Националната стратегия за развитие на културата е „важен документ, за да спрем да работим на парче“, заяви министърът и уточни, че в работната група по изготвянето ѝ работят над 120 души. Различните подгрупи ще се съберат през септември, за да набират и анализират предложения: 

Много неща са свършени до момента, много голям набор от документи и от идеи е събран. Ще направим всичко възможно, в един учестен ритъм на работа,  до Нова година да представим на обществеността един документ за обществено обсъждане.

Мобилизирани са усилия и за синхрон на институциите, които имат отношение към археологическите обекти и находки. Проблемът е, че на много места общините не се грижат за тях. Министърът се надява ведомството да успее да защити тезата за необходимостта от отделна институция, която да полага грижа за всички обекти в страната.

Цялото интервю можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна