Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Под половината от американските бизнес икономисти очакват трикратно вдигане на лихвите в САЩ през 2018 година

Една трета от икономистите в големите американски фирми все още смятат, че настоящата парична политика на Федералния резерв е прекалено стимулираща, но повечето от тях не очакват централната банка на САЩ да изпълни прогнозите си за трикратно вдигане на лихвените ставки през 2018 година, показват резултати от ново проучване на Националната асоциация за бизнес икономика (NABE), оповестени в понеделник.

Участниците в последното проучване също така определят като сравнително благоприятно очакваното постепенно намаляване на огромните по размер активи на Фед, като повече от тях предполагат, че този процес ще добави около 0,5% към доходността на американските 10-годишни дългосрочни облигации в продължение на няколко години.

Шестдесет и един процента от анкетираните от NABE 176 бизнесмени заявяват, че политическата позиция на Фед е "правилна", докато 34% смятат, че е "твърде стимулираща". Около половината от участниците в прочуването очакват още едно повишение на федералната фондова лихва с четвърт процент до края на настоящата година, но икономистите са разделени относно вероятни сценарии за следващата година. Повече от половината от респондентите прогнозират две или по-малко на брой повишения на основната американска лихва през 2018 година, като 28% от тях залагат точно на две затягания на лихвените ставки, а едва 17% очакват три, а 13% от анкетираните залагат на четири повишения.

Икономистите също така имат доста широк спектър от мнения относно въздействието на плана на Фед за нормализиране на размера на неговия финансов баланс. Три четвърти от респондентите очакват подобни действия (за постепенно намаляване на огромните активи на Централната банка в размер на над 4 трлн. долара) да увеличат доходността на десетгодишните облигации на САЩ, като около половината от анкетираните предполагат, че увеличението ще бъде с 50 базисни пункта (с 0,5%) или с по-малко.

Шестмесечното проучване на NABE, което беше проведено между 18-и юли и 2-ри август сред 184 респонденти, показва, че бизнес икономистите в голямата си част смятат, че текущите парична и фискална политики са подходящи за настоящия бизнес цикъла в САЩ. Анкетираните обаче дават на президента Доналд Тръмп отрицателни оценки относно търговските и имиграционните политики на Белия дом и смятат, че е малко вероятно да има "смислена" данъчна реформа.

Цели 46% от респондентите характеризират текущата фискална политика като "почти правилна" - без съществена промяна спрямо предходното проучване на NABE от месец март, докато 28% от тях я определят като "твърде рестриктивна" спрямо 20% на това мнение преди шест месеца.

Икономистите определят на едва около 10% вероятност Конгресът на САЩ да приеме "смислена, приходно-неутрална данъчна реформа" през 2017 година и оценяват на 15% вероятността за такава реформа през следващата година. Това отразява ясно намалелите надежди за данъчна реформа, които бяха факт с оглед на ангажиментите на Доналд Тръмп по време на неговата предизборна кампания.

Повече от половината анкетирани от NABE смятат, че дори да бъде гласувана подобна смислена данъчна реформа, тя ще ускори растежа на БВП на САЩ с по-малко от едно на сто (с около 1%), като само около една трета от участниците в проучването прогнозират, че подобна реформа ще доведе до по-солидно ускоряване на икономическия растеж с 1 до 2 на сто.

В същото време голяма част от бизнес икономистите са сигурни, че Конгресът няма да позволи нарушаване на тавана на държавния дълг, докато на обратното мнение са едва 10 на сто от респорендентите.

Последното проучване на NABE разкрива и наличието на дълбоко недоволство сред икономистите по отношение на търговската и имиграционната политика на администрацията на Белия дом, както и липсата на действия за справяне с глобалното затопляне и неравенството на  доходите.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени