Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Боснек - златна мина за легенди и предания

2
Църквата "Козма и Дамян" в Боснек
Снимка: Гергана Гайдарова

Векове наред южните склонове на Витоша приютявали племена, които копаели недрата на планината в търене на желязна руда и дори злато. Така се ражда и село Боснек. През 50-те години на 20 век с развитието на промишлеността селото постепенно опустява и днес там живеят около 150 души - последните пазители на чудните легенди от региона. А те - легендите започват още със заселването на тези земи, разказва ни Роза Станчева, която на доброволни начала движи дейността на местното читалище:

Разказвали са ми, че по Римско време племето "босняци" е "плавело" (добивало) злато тук. Имаме ги и сега тези грамадни камъни, Грамаги се казва местността, където се е случвало това нещо. И това племе остава тук, а оттам идва и името на селото.

Съвсем наблизо се намира и село Чуйпетлово, откъдето извира река Струма. По поречието на Струма между Чуйпетлово и Боснек има удобни места за палатка, там се намира и най-голямата пещера в България - Духлата, която обаче може да се посещава единствено с водач. В самия Боснек ви очаква и друга забележителност - старата църква, която пази изключително ценни икони, както и един артефакт от тракийско време, научаваме от Росен Николаев, друг местен колекционер на боснешките митове и легенди:

Сн: Гергана ГайдароваВ Боснек се разказва за едни черни бикове, които излизали от пещерите. Затова, когато селото слиза в този район, всички дупки (в планината) родовете са ги запечатвали, защото ги е било страх от черните бикове. Самото село е върху седем карстови извора, от които излизали по тъмно черните бикове, грабвали, ако мине, момък или мома, и го вкарвали в пещерите. Това са директно препратки към тракийската древност.

Голямата църква е върху основите на манастир. В малката църква "Козма и Дамян" и двете олтарни трапези са от старо тракйско светилище.

При прокарване на водопровода на селото е открита и овнеша глава, кояото е уникална с това, че по нея траките са извършвали летоброене, разказват още местните.  Районът на Боснек и Чуйпетлово е известен и с чистия си въздух, чийто лековити качества могат да се сравнят дори с този в Сандански. Селото се намира на около 50 километра от София, а до там води автомагистрала "Люлин".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна