Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иво Иванов: Бойците на ИД ще се върнат не само с опита си, но и с ореол на герои

Боян Дуранкев: Западът подцени много заплахи, свързани с тероризма

Иво Иванов

Става дума за сравнително начетени хора, които не са попаднали в Сирия просто за да се сражават за правата вяра и имат своята мотивация, които по една или друга причина са били неприети и отблъснати в обществата, в които са израснали. Това каза в предаването "12+3" Иво Иванов, журналист и член на Българското геополитическо дружество, в коментар по темата за завръщането на бойци на "Ислямска държава" в Европа.

Профилът на тези хора е второ или трето поколение емигранти, които смятат че социалните конфликти в страните им са решими по този път – чрез джихад, обясни Иванов и прогнозира, че, тъй като територията на Ислямския халифат се свива с всеки ден и час, до есента с него ще бъде приключено.

Бежанците от ИД ще се завръщат през три маршрута – през Турция и България към Централна Европа, през Гърция и островите, и през Магреба, посочи Иво Иванов, като допълни, че повечето служби ще полагат усилия да ги задържат още при преминаването им там.

Като акцентира върху завръщането на бойци от Косово, Босна и Херцеговина, Македония от албанските ѝ зони, както от Албания, Иво Иванов изтъкна:

Тези хора ще се върнат, ще пренесат не само опита си, но ще пренесат и един ореол пред своите привърженици – на герои, борци, бунтовници, джихадисти. И е много страшно какво ще направят те за разгръщане на място на нови последователи.

Проф. Боян Дуранкев         БГНЕССпоред икономиста проф. Боян Дуранкев политиците в т.нар. "развит свят" очевидно са подценили някои заплахи, а по отношение на свързаните с тероризма – изповядват политиката на камилската птица:

Не се виждат проблемите, постъпва се политкоректно спрямо някои прояви и се смята, че тези неща сами по себе си ще отминат. 

Дори преди атентатите в Ню Йорк през 2001 година много учени предупреждаваха, че голям проблем са не толкова бедността и религиите, колкото т.нар. "софтуер", с който пристигат някои от онези, които наричаме бежанци, изповядващи ненавист към Запада, посочи още проф. Дуранкев:

Обратно – на Запад има хора, които продължават да твърдят, че белият човек е най-важният човек и нещата могат да се решат, ако белите управляват всичко.

Истината е в тези бъгове, този развален софтуер на ума, с който някои се захранват. И както се вижда, ЕС проспа много от нещата, които се подготвяха и се случваха. И органите, и агентурата отдавна докладваха, че е възможно да се случват атентати.

Не трябва да очакваме, че в България като една забутана страна терорът ще ни отмине като сън, смята проф. Боян Дуранкев.

Двете мнения чуйте в звуковите файлове.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени