Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предпазлива търговия на европейските борси на фона на геполитическа несигурност

Европейските пазари на акции се оказаха под нов натиск от продажби в началото на днешната търговия, задълбочавайки спада от края на предходната седмица в сила след новината за смъртоносната терористична атака в центъра на Барселона, Испания.

Негативно влияние върху инвеститорите в глобален план продължава да оказва геополитическата несигурност на Корейския полуостров с оглед на стартиращите днес планирани съвместни военни учения на САЩ и Южна Корея. Има притеснения, че Северна Корея може да отговори по някакъв начин, което да доведе до подновено засилване на напрежението по оста Вашингтон - Пхенян, предизвиквайки по този начин ново бягство към т.нар. "инвестиции - убежище" като златото, японската йена, швейцарския франк и държавните облигации на САЩ и Германия и довеждайки до турболенции на капиталовите пазари подобни на тези от преди няколко седмици.

Нестабилната политическа ситуация в САЩ е друг източник на напрежение на финансовите пазари. Макар и очаквана, новината през уикенда за напускането на доста ключовия съветник в Белия дом в лицето на крайнодесния Стив Банън, е пореден знак, засилващ съмненията относно способността на властите във Вашингтон да осъществяват поетите от Тръмп предизборни обещания за данъчна реформа (за съкращаване на данъците) и за големи по размер инвестиции в инфраструктура.

Основните европейски фондови индекси отвориха с понижения между 0,3% и 0,7%, излизайки на загуба за трета поредна сесия на търговия. Последва ограничаване на техния спад благодарение най-вече на ръст на акциите на Fiat Chrysler и на Maersk, както и на акциите на минно-добивните компании в резултат на поскъпване на цената на цинка на борсата в Лондон до 10-годишен връх.

Акциите на Fiat се повишават с 3,3% след като агенция Ройтерс съобщи, че китайският автомобилен гигант Great Wall Motor Co. е проявил интерес да закупи италианско-американския си конкурент. Акциите на Maersk пък нарастват с 3,36% в резултат на новина, че компанията се е съгласила да продаде своето поделение Maersk Oil на френската петролна компания Total за 7,45 млрд. долара.

Поскъпването на цинка на стоковата борса в Лондон до 10-годишен връх в резултат на данни, показващи силно търсене на стомана от страна на Китай, пък спомага за възходящо движение на минно-добивния сектор. Акциите на BHP Billiton се повишават с 0,56%, на Rio Tinto PLC - с 0,71% и на Antofagasta - с 1,59%.

Това ограничи първоначалната нова негативна посока на движение на борсите на стария континент, като към обед основният европейски индекс Stoxx Europe 600 се понижава с едва 0,02% след сутрешен спад с 0,4% и след като в петък загуби 0,7% от стойността си в резултат на терористичните атаки в Испания. Общият европейски индекс обаче се търгува с около 6% под неговия 20-месечен връх, достигнат към средата на месец май.

Немският фондов индекс се понижава с 0,27%, а френският CAC40 - с 0,28%, заличавайки част от първоначалния им спад съответно с 0,5% и с 0,7%. Британският индекс FTSE100 пък дори опитва предпазливо повишение с 0,03%, но след като в петък загуби 0,9% от стойността си.

Липсата на значими икономически данни от двете страни на Океана води до относително вяла европейска търговия, като вниманието на инвеститорите остава насочено към стартиращото днес съвместно военно учение на САЩ и Южна Корея и евентуалния отговор на Северна Корея.

Основният акцент на световните капиталови пазари обаче ще бъде поставен върху стартиращия в четвъртък важен годишен икономически симпозиум на Фед, на който ще говорят председателката на Федералния резерв Джанет Йелън и шефът на ЕЦБ - Марио Драги.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!