Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сърбия обвини Македония в шпионска дейност

Александър Вучич
Снимка: БГНЕС

Офанзивна шпионска дейност против Сърбия. С това властите в Белград обясниха изтеглянето на целия персонал на сръбското посолство в Македония. Но така и не поясниха какво точно имат предвид. Президентът Александър Вучич даде да се разбере, че в шпионирането е намесена трета страна:

Нашите служби са установили достатъчно доказателства за доста интензивна разузнавателна дейност срещу определени органи и институции на Република Сърбия. Ще има вероятно някои промени в състава на посолството ни, за да защитим приятелството между сърбите и македонците. А в същото време да разберем как да действаме в по-различното ново обкръжение, което не ни беше познато до преди няколко месеца.

Вучич отрече под трета страна да е имал предвид Русия.

Медиите в Скопие предположиха, че реакцията на Белград е провокирана от намеренията на правителството на Зоран Заев да подкрепи приемането на Косово в ЮНЕСКО. По този повод от кабинета на Заев заявиха, че Македония ще се съобрази с позицията на повечето страни-членки на Европейския съюз.

Сръбският вицепремиер Ивица Дачич отвърна, че ако това стане, Белград също ще се съобрази с позицията на повечето еврочленки и вече няма да подкрепя Македония в спора за името ѝ.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна