Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Меркел остро критикува Шрьодер заради назначението му в "Роснефт"

Герхард Шрьодер и Ангела Меркел
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германският канцлер Ангела Меркел остро критикува решението на предшественика си Герхард Шрьодер да влезе в Надзорния съвет на руската компания "Роснефт", която е в забранителния списък на ЕС. В интервю за онлайн изданието на вестник "Билд" Меркел поясни, че тя самата не възнамерява да заема икономически постове след оттеглянето си.

Не смятам това, което прави господин Шрьодер, за редно, заяви Меркел в онлайн интервюто. Шрьодер обяви намерението си да влезе в Надзорния съвет на "Роснефт" – компания, която попада под санкциите на ЕС срещу Русия и която от 2014 година няма право да купува специална техника и услуги за добив на нефт от страни от Европейския съюз, а също така е изключена и от възможността да взема дългосрочни кредити от европейски банки.

Шрьодер не за първи път е критикуван за постовете, които заема след паднето си от власт. През 2005 година той влезе в Надзорния съвет на дружеството, строящо газопровода "Северен поток".

Самата Меркел категорично изключи вероятността тя да направи подобна грешка. За оттегляне обаче не мисли още, защото се кандидатира за пореден мандат като канцлер на изборите на 24 септември. В интервюто тя критикува необичайно остро и германската автомобилна индустрия и избухването на така наречения "Дизелов скандал", при който стана ясно, че произведени в Германия автомобили не покриват стандартите за газови емисии. Направени са грешки и са използвани дупки в технологията на замерването. Затова ще настоявам да имаме повторна среща на върха и да изясним мерките, заяви тя, но посочи, че е категорично против забрана на използването на дизелови автомобили в градовете, каквато идея има в Германия.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени