Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ остават в Афганистан

Доналд Тръмп
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският президент Доналд Тръмп потвърди ангажимента на Съединените щати в Афганистан. В обръщение към нацията Тръмп начерта новата стратегия за войната в страната. Планът му включва използването на дипломатически, икономически и военни способи за справяне с терористите.

Противно на очакванията президентът не спомена за изпращане на допълнителен контингент в страната. По-рано американският топ командир в Афганистан генерал Джон Никълсън поиска допълнителни 4 хиляди американски войници. Към момента броят им е около 8400. Въпреки липсата на конкретика Тръмп даде да се разбере, че поема ангажимент към страната. 
Той поясни, че е стигнал до стратегията след внимателно проучване на ситуацията в Афганистан от всеки ъгъл и дискусия с екипа си по национална сигурност през уикенда.

В речта си президентът наблегна на важността за продължаване на действията в страни, които се приемат за убежища на терористи, като предупреди, че в противен случай може да се стигне до ситуация, подобна на тази след изтеглянето на американските войски от Ирак. Това, по думите му, е създало вакуум, който от своя страна е помогнал за разпространяване влиянието на групировката "Ислямска държава".

Тръмп добави, че вече няма да се поставят дати за изтегляне на войски. Условията на място, а не своеволни времеви рамки, ще ръководят стратегията ни от сега нататък. Американските врагове не бива да знаят плановете ни или да преценяват способностите ни. Няма да кажа кога ще атакуваме. Но ние ще атакуваме, заяви той.

Акцент в обръщението му бе и посланието, че военните повече няма да се използват за създаване на демокрации в далечни земи по американски модел, а за борба с тероризма.

В миналото Тръмп неведнъж призова за изтегляне на американските войски от Афганистан. Смяната в позицията му сега може да се разглежда като резултат от разместванията в ключовите позиции в Белия дом и увеличаване на влиянието на генералите във вземането на решения. 
Последната промяна в структурата се случи миналата седмица, когато от поста съветник си тръгна Стив Банън, сочен за главен архитект на посланието за поставяне Америка преди всичко. Именно Банън застана зад идеята да се изтеглят всички военни от Афганистан с мотива, че войната там не може да се спечели.

Американските военни действия срещу талибаните в Афганистан, започнали след атаките от 11-и септември 2001 г., официално бяха прекратени през 2014-а, като в страната останаха специални части, които оказват подкрепа на местните сили. 
При продължаващата вече 16-а година война в Афганистан са загинали над 2300 американски военни.

Снощи пред военните и хора от кабинета си във Форт Майърс Доналд Тръмп говори и за нова стратегия по отношение на Пакистан: 
Не можем повече за да си мълчим за това как Пакистан е убежище за терористични организации като талибаните и други групи, които представляват заплаха за региона и извън него

Президентът коментира и напреженията в обществото след стигналите до сблъсъци демонстрации на крайнодесни и организации за равни права. В началото на изявлението си той каза: 
Няма как да сме сила, която се бори за мир по света, ако не живеем в мир един с друг


Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг приветства намерението на САЩ да не изтеглят военните си

В отговор на обявената стратегия, талибаните предупредиха, че Афганистан може да се превърне в "ново гробище за САЩ".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени