Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Анатоли Стайков: Въпросът дали Тръмп е подготвен в международен план, отново излиза на дневен ред

Тръмп се опитва да промени неща, направени от Обама

Доналд Тръмп
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Въпросът дали Доналд Тръмп е подготвен в международен план, отново излиза на дневен ред, така журналистът Анатоли Стайков коментира в  предаването "Преди всички" речта на американския президент за Афганистан:

Големият въпрос в момента е, и той отново излиза на дневен ред, защото по време на тази зрелищна и толкова забавна предизборна кампания беше ваден на преден ред много често, е доколко Доналд Тръмп е компетентен да пипа в международен план. И донякъде първите 100 дни от неговото управление преминаха доста лежерно. Аз предполагам, че абсолютно умишлено той беше много пасивен на дипломатическия фронт. Опита се да се заеме с проблемите у дома. Доколко успя да се справи с тях, това е съвсем отделен въпрос. След което Тръмп в един момент се сети, че е върховен дипломат на най-могъщата държава в света и тръгна да оправя проблемите и по света. Както можеше и да се очаква, Тръмп управлява Съединените щати, както управлява своя бизнес, гледа като бизнесмен, Той посети първи старите бизнес партньори на американците в Близкия изток, подписа едни многомилиардни договори за оръжие, след което премина през Европа. От тук нататък Тръмп очевидно реши, че трябва да се намеси във всички горещи точки по света и с това поне, за мен и поне за момента, показа, че като че ли не е попаднал на точното място и в един неособено подходящ момент.

Според Стайков Тръмп се опитва да промени неща, направени от Барак Обама:

Защото остава впечатлението във всички хора, които следят събитията, че той опитва да направи нещо не толкова ново и важно, колкото да промени неща, направени от неговия предшественик, който толкова се гордееше с изтеглянето на американските войски от Афганистан. Ако сега едни пет, десет или петнадесет хиляди американски войници променят статуквото в Афганистан, не мисля, че има  някакви основания за действие, при условие че Русия прави каквото си иска в Сирия. Вече всички говорят как Башар Асад спечели войната и Тръмп опита да замаже положението с някакви странни ходове в някакви странни дестинации.

Анатоли Стайков коментира и защо генералите около президента не са се намесили:

Тези генерали бяха много коментирани в самото начало, когато Тръмп формираше бъдещия си екип. Започва да се случва нещо друго, Известно е шоуто, в което Тръмп уволнява хора с репликата: "Ти си уволнен". Тръмп започна вече без никакви проблеми да уволнява свои съветници, да уволнява висши военни, очевидно прехвърляйки върху тях собствената си некомпетентност, защото мисля, че така е най-лесно, Тръмп продължава войната "аз срещу всички" и този път военните попаднаха под неговия удар. Още повече, че отстранява хора, които въпреки че носят много звезди на раменете си, на пагона, имат доста рационално мислене.

Според Стайков Доналд Тръмп го очакват проблеми в Сирия:

Проблемите на Тръмп в Сирия тепърва предстоят. Спомням си едно много интересно заглавие в американските вестници "Обама си тръгва, Башар Асад остава". Обама си тръгна в един много подходящ момент и остави цялата проблемация на гърба на Тръмп. който, пак казвам, не изглежда по никакъв начин подготвен за подобно нещо. И тъй като Русия и руският президент спечелиха едно огромно предимство и оттам един огромен коз, с който могат да играят на масата на преговорите с американците, мисля, че оттам ще дойдат много проблеми за Тръмп. Защото със Сирия е свързано какво ли още не в региона – и кризата в Персийския залив, свързана с Катар, и нерешения проблем с израелските заселници на Западния бряг. Изобщо една колода от карти, която наистина е наредена последователно и ако падне една карта в колодата, ще падне всичко и всичко това е на гърба на Тръмп.

Интервюто на Лора Търколева с Анатоли Стайков можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна