Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общини ще могат да кандидатстват за ваучери за изграждане на безплатни безжични интернет мрежи


Българските общини ще могат да кандидатстват за ваучери от 20 хиляди евро за изграждането на безплатни безжични интернет мрежи. Инициативата е на Съвета на ЕС и на Европейския парламент. От транспортното министерство у нас канят кметове, за да им разяснят как да се възползват от предоставената възможност.

Христо Христов – директор "Информационни технологии" в министерството обясни в предаването "Преди всички", че малките общини са затруднени да осигурят безплатен интернет заради липсата на средства:

За съжаление трябва да кажа, че безплатен безжичен интернет има разпространен най-вече в места, които са със сериозна икономическа активност, туристически активни. Това е просто изискване, тази активност се изисква от общинските власти и от частните предприемачи, за да може да върви бизнесът. В малките общински населени места бих казал, че проблемът е доста сериозен, тъй като с финансовия ресурс, необходим за обезпечаване на такава свързаност липсва и ръководствата на общините трудно биха могли да намерят такъв ресурс без партньорството на някакъв бизнес.

Христов обясни и дали предоставената сума по програмата ще е достатъчна за да има такъв интернет.

Всъщност зависи и колко амбициозни са плановете на общинските ръководства, но общо-взето като се има предвид, че обществено активните места и там, където се събира населението, не са особено много, смятам, че този ресурс, финансов, би покрил необходимостта от оборудване и инсталиране, така че да се осъществи такава свързаност. За съжаление абонаментът за този интернет би трябвало да се поддържа в рамките на три години поне по тази инициатива, един вид като устойчивост на инициативата, от общинските власти. И тук действително пак трябва да се търси партньорство с бизнес, с хора, които имат по-големи възможности.

Христо Христов каза още, че интересът към днешната среща е много голям:

Бих казал, че интересът е изключително голям, даже нахвърлихме лимита, два пъти, на залата, която сме ангажирали. Над 170 представители на общини  на оператори са изявили желание да присъстват на днешната среща.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени