Археолози проучват двореца в Русокастрон

Археолози започнаха проучване на дворцова сграда в крепостта Русокастрон, в бургаската община Камено.

Върху древно тракийско светилище е построена средновековна крепост, която е контролирала важен кръстопът между Северна и Южна България.

Предположенията са, че това е дворецът на управителя, където най-вероятно е отсядал и българският цар, коментира директорът на бургаския музей и ръководител на разкопките Милен Николов:

Това не е обикновена сграда за обикновеното население или за гарнизона на крепостта, тук определено става въпрос за място, което е обслужвало, което се е обитавало от човек с най-висок ранг.

При проучванията са открити и стенописи, монети на византийски императори и на българския цар Иван-Александър. Разкопките на Русокастрон ще продължат до края на август.


Още от категорията
„Спасителят на света“ от Леонардо да Винчи

Видимо и невидимо зад най-скъпата картина в света

„Тя учетвори стойността на предварителната оценка от 100 млн долара. За мен това е наистина забележително!... Въпросът съвсем естествено е, докъде ще стигне тази спирала? Дали ще видим един ден шест или осем пъти увеличаване на оценката?...“ – пита се проф. Стоян Сгурев след рекорда от 450 млн долара, за  колкото беше продадена на търг картината..

публикувано на 21.11.17 в 15:17
Веско Велев

Живописният мистицизъм на Веско Велев

"Живописният мистицизъм" на Веско Велев е озаглавена представителната изложба на художника, която се показва в галерия „Контраст“. Разположени са около 40 творби, акрил върху платно, както и серия рисунки, които авторът показва за първи път. Различни сюжети, различни гледни точки, места, които са вдъхновявали артиста през последното лято или сезон, но..

публикувано на 21.11.17 в 14:39

Премиера на "Черна комедия" в Младежкия театър

Предстои  премиера на "Черна комедия" на Питър Шафър в Младежкия театър. Първите спектакли са на 22-ри и 23-ти ноември. Това е една от най-значимите комедии на съвремието ни , каза режисьорът Иван Урумов   в предаването "12+3". В нашата трактовка на първо мяст е екипът. Невероятно талантливи артисти. Оттук излизат и всички ситуации. Освен че..

публикувано на 21.11.17 в 13:56

"Танго котките" с микс от фолклор и танго в "София Лайв клуб" утре

"Танго котките" - първата формация в България, която свири и танго, ви кани на събитие, търсещо връзката между българския фолклор и аржентинското танго. Концертът - спектакъл ще се проведе в "София Лайв клуб" в София утре. Пианистката Зорница Цветанова разказа в предаването "Хоризонт до обед": От началото така и на нас ни прозвуча като..

публикувано на 21.11.17 в 13:10
Кадър от филма

Предпремиерно – новия български филм „Кораб в стая“

Точно преди първата прожекция в България поканихме режисьора на „Кораб в стая“ Любомир Младенов и актьорите Елена Димитрова и Цветан Алексиев да ни разкажат за снимките, работата с близки приятели и начина, по който сценарият поема в своя собствена посока, когато героите и обстоятелствата го поведат. Разговаряме също и за възприемането на „Кораб в стая“..

публикувано на 21.11.17 в 13:00

„Мистерията на българските гласове“ с различен звуков профил

След концерти у нас и в няколко страни на Европа, в началото на 2018 г. „Мистерията на българските гласове“ ще издаде нов албум. Основан преди 65 години, световноизвестният хор никога не е преустановявал срещите си с публиката по света. Създаден е по идея на Георги Бояджиев – главен редактор на „Народна музика“ в БНР. През 1975 г. излиза..

публикувано на 21.11.17 в 12:07

Поезията като неподминато съкровище

Отношенията на Константин Петров с поезията не са предопределени нито от образованието му, нито от всекидневните му занимания. Те са като отношението на дете, което пази в шарена метална кутия монети, лъскави копчета, чаркове от загадъчни машинки и красиви камъчета, намерени на улицата, на плажа и в планината. Така социалният антрополог Роберт Леви..

публикувано на 21.11.17 в 11:40