Eмисия новини
от 20.00 часа

Съдът в Турция не позволи на българската гражданка Мира Яшар да напусне страната

Снимка: БГНЕС

Задържаната в Турция българка от кюрдски произход Мира Яшар няма да може да напусне страната. Това постанови съдът в турския град Айдън, след като отхвърли молбата за промяна на наложената ѝ мярка за неотклонение от сегашната "подписка" на "парична гаранция". Мира Яшар, която беше арестувана в края на юли, е обвинена в пропаганда на терористични организации. Според турските власти тя подкрепя кюрдските "Отряди за народна защита". Все още няма насрочена дата за делото, съобщиха за "Хоризонт" от Министерството на външните работи

Получено е съобщение, с което Първи наказателен съд в Айдън я задължава два пъти в седмицата – в понеделник и в петък, да полага подпис в полицейския участък, намиращ се в района на местоживеене. В съответствие със съдебната процедура, Яшар е упълномощила адвоката си за запознаване с внесения от прокуратурата обвинителен акт. 

Мира бе задържана в края на юли в турския курорт Дидим заедно с приятеля си – британецът Джоузеф Роубинсън. Двамата се познават от фейсбук  група, която помага на доброволци, сражаващи се срещу "Ислямска държава" в Сирия. При акцията бе арестувана и майката на Мира, която по-късно бе освободена, без да ѝ бъде повдигнато обвинение.

Българските дипломатически представителства в Турция следят развитието на процеса и са готови да окажат необходимата помощ, съобщи МВнР.
Още от

Най-четени