Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От 1-ви септември Националният център по трансфузионна хематология ще работи без почивен ден

Снимка: БГНЕС

От 1-ви септември Националният център по трансфузионна хематология (НЦТХ) ще работи без почивен ден, тоест ще може да се дарява кръв всеки ден. Това съобщи в интервю за предаването "12+3" по програма "Хоризонт" д-р Николай Николов, директор на НЦТХ:

Ако всеки един гражданин прояви някаква заинтересованост за здравето на околния и дари поне един път в годината кръв, ще има по-големи количества кръв за всички центрове и няма да има търговия с даряването на кръв. Необходима е по-цялостна стратегия за кръводаряването. Направена е програма. Има създаден експертен съвет към Министерство на здравеопазването. Все повече се набляга на младите хора. Провеждаме кампании съвместно с БЧК. Информираме все повече обществото да дарява кръв, за да помогне за спасяване на човешки живот. През последните няколко години броят на кръводарителите е общо взето един и същ. Няма отлив, но няма и голям прираст на дарителите - коментира д-р Николай Николов.

Няма сигнал за проблем с издаването на бележки на кръводарители, които са искали да дадат кръв в Софийска област, за да бъдат оперирани техни близки в друг регион, допълни още д-р Николов.

Цялото интервю с д-р Николай Николов можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна