Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повишава се интересът към професионалните училища

Снимка: БГНЕС

Интересът към професионалното образование у нас се увеличава, сочат последните данни на министерството на образованието. За над  60% от учениците, записани в професионалните училища тази година, това е бил първи избор при кандидатстването им.

Ние отдавна чакаме такива добри новини в сферата на професионалното образование и обучение. Имаме около 82% от записаните в първи и втори етап на класирането, които са избрали професионално образование на първо и на второ място. Това заяви в интервю за предаването "12+3" на програма "Хоризонт" Мария Тодорова, директор на дирекция "Професионално образование и обучение" в просветното министерство:

Дуалното обучение е също един от факторите за този засилен интерес. До края на миналата учебна година имаме такива 24 училища, а учениците, които са били включени в тази система на дуално обучение, са 661. За следващата година имаме заявени още паралелки, само че класирането не е приключило и ще може да бъде дадена по-подробна информация в началото на месец септември. По-интересното е, че за следващата учебна година вече очакваме стартирането на голям проект с европейско съфинансиране. Там ще можем да говорим за мащаб в дуалното обучение. И работодателите, и училищата не чакат само това допълнително финансиране, а проявяват интерес и инициативност, като сами организират такива паралелки с дуално обучение, което вече говори за популярността на дуалната форма на обучение и сред работодателите, и сред учащите, и сред училищата.

Цялото интервю с Мария Тодорова можете да чуете от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени