Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МОН проверява за нарушения по проект за интеграция на малцинствата в Белово

Снимка: БГНЕС

„Заедно успяваме“ се нарича проект на Центъра за образование и интеграция на деца и ученици от етническите малцинства, реализиран от средно училище „Александър Чапай“ в град Белово. По него са били планирани дейности като обучения на родители, участващи в интеграционния процес, и регистрация на училищно настоятелство. Училището в Белово е получило на два транша общата сума от 15 000 лева и е успяло да похарчи над 14 000 лева. Дейностите по проекта предвиждат включването на деца и родители в извънкласни дейности и сред природата. Такива обаче не са осъществявани в рамките на проекта, научи "Хоризонт". 

От Министерството на образованието съобщиха за "Хоризонт", че през септември 2016 година е извършен независим финансов одит на отчетите по проект „Заедно успяваме“. Тогава не са били открити нарушения в документацията и през декември същата година училището е получило парите от втория транш на финансирането.

Тази година от Икономическа полиция са изискали допълнителни документи. Те обаче не са присъствали в пакета, проверяван от независимия финансов одит през септември 2016-а. От тях става ясно, че не е била изпълнена дейността включване на деца и родители в извънкласни дейности сред природата, излет до красива местност, подготовка и провеждане на екскрурзия до местността Юндола. 

Министерството на образованието и науката прави проверка по случая. Сезирана е и прокуратурата. 

Темата е разгледана в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна