Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спадът на акциите в рекламния медиен сектор натежава върху днешния европейски фондов пазар

Днес европейските борси се оцветиха отново в червено, след като във вторник водещите фондови индекси пречупиха за кратко тенденция на спад от предходните три сесии на търговия. Негативно влияние върху инвеститорско настроение оказва понижението на акциите от медийния сектор след слаби финансови резултати на водещата рекламна компания WPP, както и последните публични изяви на американския президент Доналд Тръмп.

На митинг в конгресния център на Финикс, Тръмп заплаши да прекрати работата на американското правителство, ако не бъдат намерени средства за изграждането на стената на границата с Мексико. Той предупреди, че може да наложи вето върху бюджета на САЩ за следващата финансова година, ако Конгресът не одобри до края септември повишаване на държавния дългов пазар и не намери средства за изграждането на стената. В речта си Тръмп също така изрази съмнение, че може да се осъществи предоговаряне на Северноамериканското споразумение за свободна търговия, известно като НАФТА. Смятам, че в крайна сметка ние ще приключи споразумението НАФТА в даден момент, посочи американският президент.

Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 се понижава с 0,26%, след като във вторник успя да отскочи с 0,8%, слагайки край на спада през предходните три поредни сесии на търговия.

Най-сериозен е натискът върху медийния сектор, който се понижава с около 2,4%, след като водещата световна рекламна компания WPP PLC намали своите финансови прогнози за 2017-а година, цитирайки голямо забавяне на рекламния бизнес в ключови индустрии като търговията на дребно и производството на потребителски стоки. Това провокира солиден спад на акциите на WPP с 11,23%, като компанията е на път да отбележи най-драматични загуби в рамките на деня от 19 години насам. Акците на ITV PLC се понижават с 0,72%, на Pearson PLC - с 1,53%, на Informa PLC - с 0,64%, а на френския конкурент на WPP, компанията Publicis - с 3 на сто.

Продължаващото подобряване на бизнес активността в еврозоната през август обаче парира част от първоначалния негативен ефект по време на днешната търговия, като в същото време инвеститорите заемат изчаквателна позиция преди годишния банков симпозиум на Фед в Джаксън Хол, Уайоминг, който стартира в четвъртък и ще продължи до събота включително. Основният акцент ще бъде поставен върху изказванията в петък на президентите на Федералния резерв и на Европейската централна банка - Джанет Йелън и Марио Драги, като ще се следи за намеци от тяхна страна за бъдещата парична и лихвена политика от двете страни на Океана.

Немският фондов индекс DAX се понижава с 0,08%, докато френският индекс CAC40 се повишава с 0,02%, като инвеститорите на борсите във Франкфурт и в Париж намериха известна подкрепа от като цяло позитивните проучвания на агенция Markit за бизнес активността през август в двете водещи икономики от еврозоната.

Британският фондов индекс FTSE100 се колебае около неговото вчерашно ниво на затваряне, когато той нарасна с 0,9%, преустановявайки по този начин спада от предходните три поредни сесии на търговия и отбелязвайки най-солиден дневен ръст от 12-ти юли насам. В основата на вчерашния подем на борсата в Лондон бяха компаниите от минно-добив сектор, като и днес акциите на BHP Billiton PLC и на Antofagasta PLC нарастват съответно с 1,22% и с 1,64%, въпреки че фючърсите на медта се понижават с 0,14%, отстъпвайки слабо от вчерашните им най-високи нива от ноември 2014-а година.

Фючърсите на трите основни американски фондови индекса също се търгуват на негативна територия преди старта на "Уолстрийт" в резултат на острата реч на Доналд Тръмп. Фючърсите на DJIA се понижават с 0,25% след като снощи индексът на сините чипове нарасна с 0,9% или с почти 200 пункта (най-солиден дневен ръст от 25-ти април) в резултат на информации, че има прогрес по отношение на плановете за данъчна реформа в САЩ. Фючърсите на S&P500 се понижават с 0,4%, а на Nasdaq100 - с 0,37%, следвайки техен солиден скок във вторник съответно с 1% и с 1,4%.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени