Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александър Николов: България трябва спешно да започне да изгражда нова ядрена мощност

Има прекалено много цанкови камъни на шията на българския данъкоплатец, коментира той

Снимка: Ива Антонова
Има прекалено много цанкови камъни на шията на българския данъкоплатец, каза в "Преди всички" енергийният експерт Александър Николов преди пресконференцията "Цанковите камъни на енергетиката – изходът за България". Това са АЕЦ "Белене", ТЕЦ - Варна, американските тецове и много други неща, свързани с енергетиката.

За "Цанков камък" са разходени 800 млн. лева. Целият хидровъзел е с коефициент 25 процента. Те не са обусловени от възможността да работи – толкова вода има, толкова ток прави. Много некоректно се постъпва към "Цанков камък". Българските вецове са произвели енергия, еквивалентна на 13 процента – това е коефициентът на използване на тяхната мощност. "Цанков камък" е с коефициент на използване 25 процента. Има вецове с 8 процента използване на инсталираната мощност.

Порочна практика стана всеки ръководител в енергетиката да го е страх да направи нещо, за да не стане клиент на прокуратурата. 

Нуждаем се от голяма ядрена базова мощност. Големите мощности са или ядрени, или тецове. Голяма водна мощност у нас не може да се изгради. България трябва да започне да изгражда нова мощност. Възможностите предполагат тя да е ядрена, уточни експертът.

Според Николов това е неизбежно, защото имаме оборудване за 1 млрд. евро в Белене. С това тутакси трябва да се готвим за начало на истинска първа копка в България. Имаме две площадки – в Козлодуй и в Белене. Нека експертите да преценят и да кажат истината на политиците – коя площадка е по-добра. Смятам, че в края на 2019 година може да се направи истинска първа копка – два блока по 1000 мегавата. Лично смятам, че площадката не е толкова важна. Важен е субектът и този субект трябва да е АЕЦ "Козлодуй". Там има 1000 истински експерти.

Цялото интервю на Силвия Великова с Александър Николов чуйте от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна