Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стабилизация на петролните цени след пореден спад на американските запаси на суров петрол

Инвеститорите са в очакване на тропическата буря "Харви", която наближава Мексиканския залив

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В началото на днешната търговия петролните цени се понижават с около 0,5%, но след като в сряда те нараснаха с над един процент в резултат на данни, показващи спада на петролните складови запаси в САЩ за осма поредна седмица.

Според Енергийната информационна администрация на САЩ (EIA), запасите на суров петрол са се понижили за седмицата до 18-и август с 3,3 млн. барела, след като седмица по-рано те се свиха с цели 8,95 млн. барела. Това представлява намаляване на петролните запаси за осма поредна седмица до 463,2 млн. барела, или с 0,6% под техния обем преди година.

Поредното намаляване на петролните складови запаси в САЩ е сякаш ново доказателство за постепенно свиване между търсенето и предлагането на черното злато.

След данните на EIA фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през октомври се повишиха с 1,2% към 48,41 долара за барел, а аналогичните фючърси на петрола сорт брент – с 1,4% към 52,57 долара за барел.

В същото време обаче Енергийната информационна администрация отчете увеличаване на вътрешното производство на петрол в САЩ с 26 хиляди барела на ден до 9,528 млн. барела дневно, като това представлява повишение в рамките на последната седмица с 0,3% и ръст с 11,5% спрямо година по-рано. По този начин добивите от близо 9,53 млн. барела на ден са най-високите от седмицата, която приключи на 17-и юли 2015 година.

Това ограничи поскъпването на важната енергийна суровина, като в началото на днешната търговия фючърсите на американския лек суров петрол се понижават с 0,5% към 48,18 долара за барел, а на петрола сорт брент – с 0,48% към 52,32 долара за барел.

Вниманието на инвеститорите на петролните пазари ще бъде насочено през следващите няколко дни към тропическата буря "Харви", която наближава Мексиканския Залив. Очаква се в петък тя да се усили до ураган от първа категория с наближаване на източното крайбрежие на Тексас и поради това някои от нефтените платформи в Залива вече започнаха подготовка за временно прекратяване на дейността си и за евакуация на персонала.

В сряда водещи компании като Royal Dutch Shell, Anadarko Petroleum and Exxon Mobill обявиха, че вече са предприели стъпки за ограничаване на част от добивите на петрол и на природен газ на техни нефтени платформи в Мексиканския залив.

Междувременно съвместен комитет за наблюдение, включващ водещи производители от и извън ОПЕК, изрази в четвъртък увереност, че петролният пазар се движи в правилната посока, като всичките опции, включително удължаване на пакта за ограничаване на добивите и след март 2018 година, са отворени, за да се гарантира стабилността на пазара.

Петролните търговски запаси спаднаха през юли, а средната има стойност за последните пет години насам намалява от началото на тази година, се посочва в изявление на тази комисия, известна като JMMC, цитирано от Ройтерс.

JMMC ще продължи да следи и други фактори на петролния пазар и тяхното влияние върху продължаващия процес на неговото преструктуриране. Всички възможности, включително за удължаване на споразумението за ограничаване на производството и след първото тримесечие на 2018 година, остават отворени, за да се гарантира, че се полагат всички усилия за ребалансиране на петролния пазар, допълва съвместна комисия, която е на ниво министри.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!