Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КНСБ иска достойно възнаграждение за командированите работници

| обновено на 24.08.17 в 15:22
Снимка: ЕПА/БГНЕС

КНСБ иска достойно възнаграждение за българските командировани работници.

В позиция на синдиката до министъра на труда Бисер Петков се изразява подкрепа за предложението на Еврокомисията понятието "минимални ставки на заплащане" да се замени с "възнаграждение". Това ще позволи на българските работници да получават достойно възнаграждение, равно на това на техните западноевропейски колеги, обясняват от КНСБ.

Според синдиката командироването на работници е важен принос за подобряване на икономическото сближаване в Европа. В много случаи обаче тази практика се използва като инструмент за социални измами и дъмпинг – се казва в писмото.

Темата е особено актуална във връзка с визатата на френския президент Еманюел Макрон у нас, който поиска преразглеждане на европейската директива за командированите работници.

Пред "Хоризонт" националният секретар на КНСБ Величка Микова обяви какво се очаква по темата от визитата на Макрон:

Отново очакваме да се повдигне темата за социалния дъмпинг в Европа, който най-вече се създава чрез изпращането на български, румънски, полски командировани работници в други държави-членки на ЕС, с едни по-ниски възнаграждения, с по-ниски осигурителни вноски и най-вече визитата ще акцентира върху тези проблеми.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени