Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Слабо подобрение на британския икономически растеж през второто тримесечие

През второто тримесечие икономиката на Великобритания се разшири малко по-добре в сравнение с доста слабото начало на годината, но при сериозно забавяне на частното потребление и на общите бизнес инвестиции, показват неревизирани данни на британската официална статистика ONS.

Брутният вътрешен продукт на Острова се разшири през периода април – юни с 0,3% спрямо първото тримесечие на година, когато британската икономика отбеляза най-слаб растеж от първото тримесечие на 2016 година насам, нараствайки с едва 0,2 на сто.

На годишна база растежът на БВП на Великобритания се забави от 2,0% през първото тримесечие до 1,7% през следващите три месеца, отбелязвайки най-слабото си представяне от 2012 година насам. Според ONS растежът на британската икономика от началото на годината се забави до 1,2%, след като през 2016 година БВП на Обединеното кралство се повиши с 1,8%, отбелязвайки една от най-добрите експанзии сред седемте водещи силно развити икономики.

Малко по-добрият икономически растеж през второто тримесечие спрямо началото на годината се дължи на повишение с 0,5% в сектора на услугите, но общото производство се понижи с 0,3% в резултат на свиване с 0,6% на промишленото производство, а строителството се понижи с 1,3 на сто.

В същото време разходите на британските домакинства се повишиха на тримесечна база с едва 0,1% след растеж на частното потребление с 0,4% през периода януари – март. Това представлява най-слаб растеж потребителските разходи от края на 2014 година насам, тъй като слабостта на британската лира след референдума преди година в подкрепа за Брекзит започна да вреди на покупателна способност. На годишна база растежът на разходите на британските домакинства се забави през второто тримесечие до 2,0% от 2,6% по-рано тази година.

Бизнес инвестициите също отчитат рязко влошаване, оставайки през второто тримесечие без промяна спрямо първите три месеца, когато се повишиха с 0,6%, като в същото време те стагнират и на годишна база след повишение с 0,7% през периода януари – март. Тези слаби данни са сигнал, че несигурността, свързана с преговорите за Брекзит, и проведените през юни предсрочни избори може би ще навредят на дългосрочните инвестиционни планове на компаниите на Острова.

Редица икономисти отбелязват, че бизнесът, и по-специално британските износители, ще трябва да подобрят значително дейността си, за да компенсират негативното отражение на високите цени върху вътрешното потребление и за да помогнат на икономиката на Великобритания да избегне още по-голям слабост в хода на преговорите за излизане на страната от Европейския съюз.

Вносът и износът на Обединеното кралство нараснаха на тримесечна база с по 0,7% спрямо началото на година, след като през първото тримесечие импортът се повиши с цели 1,7%, докато експортът се сви с 0,7 на сто. По този начин нетната търговия отне 0,5% от годишния икономически растеж на Великобритания.

Първоначално британската лира реагира негативно на днешните данни на ONS, преди да последва опит за известна нейна стабилизация на фона на агресивните продажби на паунди през предходните дни на търговия.

Британската лира се понижи за кратко до ново 8-седмично дъно от 1,2774 долара, след което отскочи към 1,2824 нивото. В същото време еврото се понижава към 0,9193 паунда, отстъпвайки слабо от вчерашния десетмесечен връх около 0,9235 нивото.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна