Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пешеходна зона е новата визия за пл. "Света Неделя"

Новата визията за площад „Света Неделя” е да се превърне в пешеходна зона. Това съобщиха днес кметът на София  Йорданка Фандъкова, зам.-кметът доц. д-р Тодор Чобанов и главният архитект на общината Здравко Здравков. Те потвърдиха, че паркингът, който съществуваше преди началото на разкопките на това място, няма да бъде възстановен.


Археологическите разкопки, по думите на д-р Веселка Кацарова от Националния археологически институт с музей, са подготвителен етап, който ще даде реална представа за необходимото проектиране на тази част от столицата. Учените вече трета година продължават работа по сградата, която най-вероятно е една от обществените постройки на Сердика. Намира се в централната зона на Античния град. Имала е голям брой помещения, като в източната редица, по всяка вероятност, са изпълнявали функцията на магазини. В тях откриват много интересни материали от римската епоха. Специалистите че предполагат, че помещенията са служели и за питейни заведения, тъй като са открити голямо количество керамика и монети.


Около 340 хил. лв. са вложени в археологическия обект досега чрез финансиране от столичната програма „Култура”. Тази година, от Столичната община планират още два обекта по приоритета културно-историческо наследство - Кремиковският манастир и Неолитното селище в кв. „Слатина”. По думите на кмета на Столичната община Йорданка Фандъкова, предметите, които са намерени, ще се съхраняват предимно в Музея за история на София, където ще са достъпни за всички.


Снимки и видео: Александра Илиева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени