Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На Витоша се открива Националният туристически празник

По пътя към върха, Снимка: Архив 2014, Екип Българска история
Снимка: Архив 2014, Екип Българска история

 На Витоша ще бъде открит Националния туристически празник. Като част от проявите е предвидено изкачване на Черни връх от туристи любители от цялата страна. Те ще се отправят към върха по два лъча. Първият ще потегли от хижа „Алеко”, а вторият - от „Златните мостове”.  По традиция, туристи и любители на планината се изкачват на Черни връх на този ден, за да поднесат цветя на барелефа на Алеко Константинов. По инициатива на големия български писател и общетвеник на 27 август 1895 г. е поставено началото на организираното туристическо движение в България.

Пред "Хоризонт" дежурният в Планинската спасителна служба Иван Драгошинов препоръча на туристите:

По-лекият маршрут е, естествено, по шосето, което е направено до горе. Познава се като "зелената писта", която тръгва от Голи връх нагоре и от "Алеко" може да се съедини, за повечето, които са неподготвени, които наистина са излезли на разходка. Най-краткият вариант е право по Стената нагоре. Това е вече за по-подготвени хора, които са с добри обувки и са в добра кондиция. Всеки трябва да си носи и едно якенце. На слизане - много внимателно.

Същевременно, в Детския екостационар „Бели Брези“ на Витоша ще се състои Горски Концерт на възглавници, подготвен от струнния оркестър „Виртуози“ с концертмайстор цигуларя Санджар Сапаев.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени