Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Белоглавият лешояд все по-често срещан във високопланинските части на Рила

Лешояд от защитения вид е бил засечен над Рибните езера

Лешояд се е появил по долината на река Дупнишка Бистрица и в района над Рибните езера над Кирилова поляна в Рила, съобщиха от администрацията на Националния парк "Рила". Птицата е една и съща и е била проследена с GPS система. 

Нощувката на един белоглав лешояд в Рила са констатирали експерти от Фонда за дивата флора и фауна през август, преди дни. Птицата е прелетяла от Кресненското дефиле, където е била освободена преди време в рамките на програмата за възстановяване на вида в района, обясни Стефан Кирилов от администрацията на Националния парк "Рила".

Защитеният вид се проследява. Пребиваването на белоглавия лешояд във високопланинските части на Рила става все по-често след успешното възстановяване на вида в Кресненския пролом. Природозащитници и планинари коментират, че появата на лешояд в този район на Рила не трябва да учудва.

Белоглавият лешояд пребивава, макар и за кратко там, където открие хранителна среда. През последните години в Рила се развъждат стада овце, крави и коне за конен туризъм. След тях лешоядите намират умрели животни, които ги привличат, отбелязва природозащитникът от Кюстендил инж. Севделин Атанасов.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна