Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

86 години от рождението на композитора Ангел Заберски

БНР Новини
Снимка: архив на Маргарита Заберска

Не зная дали в отвъдния свят празнуват рождените дни, или си имат по-важни дела, но ние тук, останалите на земята, живеещите в материалния свят, отбелязваме традиционно тези дати.

На 31 август 1931 година в град Малко Търново се ражда именитият композитор, оркестратор и вокален педагог Ангел Заберски.

Днес той щеше да отпразнува осемдесет и шест години... ако беше останал сред нас. Да се родиш на този свят с мисия, надхвърляща обикновеното човешко съществуване, не на всеки е отредено.

Раждат се хора на науката – математици, химици и физици, но и художници, музиканти, писатели. Едни се раждат да създадат нещо голямо в живота си, други са с по-скромни възможности.

Да си човек на изкуството, да бъдеш сред тези, които оставят не просто „нещо“ след себе си, а висше изкуство, е привилегия на малцина. И точно тези привилегированите, с божествената дарба, са набелязани още отгоре, преди да се родят. Да благодарим за тях, че ги е имало, че ги има и че ще ги има!

Ангел Заберски е от онези творци, оставили своя отпечатък в историята на музиката в България. Не просто на забавната, но и в т.нар. "сериозна музика". Отличното познаване на различните музикални инструменти и тяхната специфика и звукоизвличане му позволява с лекота да пише всяка партия в богатата партитура на творбите си.

Творчеството му се разпростира във всички по-мащабни жанрове като симфоничната, духовата, хорово-оркестровата, филмовата, детската, сатиричната музика, както и чрез редица композиции за биг бенд. А що се отнася до забавната песен, в която само в рамките на 3 минути трябва да се съчетаят хармонично мелодия и ритъм, да се пресъздадат картина и емоция чрез звуци и тонове в приятно съзвучие – там беше в стихията си, владееше го до съвършенство. Песните му разказват, а мелодичната линия – най-важната част от песента, е винаги запомняща се и запеваема.

Изучавал е четири години оперно пеене при професор Христо Бръмбаров. Това е предимство, с което не всеки композитор може да се похвали. А когато самият композитор е певец и знае кои интервали са подходящи за човешкия глас, познава устройството и диапазона му, той знае от тук нататък и каква мелодия да напише. Създаването на мелодия, в която да се подреди логично и с мисъл всяка нота, е нелека задача. Точно това, че е бил певец, помага на Ангел Заберски да създаде мелодията така, че да извлече гласовите възможности на певеца, за когото композира, по максимално хармоничен начин. Той е един от създателите на вокалния квинтет „Приятели на песента“ в началото на 60-те години на миналия век, с който изпяват много песни и за който Ангел Заберски композира.

Той е от онези творци, чиято нежна лиричност и безмълвен стремеж към хармония, са заложени дълбоко в неговата душевност. И няма как тези дадени свише качества, да не бъдат отразени в композициите му. Неспирната жажда за знания, постоянният копнеж да учи, да анализира, да изследва музиката и нейните велики образци в световен мащаб осмислят живота на композитора.

С фин вкус към красивото е белязано цялото негово творчество.

Заповядайте, уважаеми слушатели на Националното радио, в този един час, посветен на 86-годишншната от рождението на Ангел Заберски, в който ще звучат песни, композирани през различните десетилетия от живота му.

Ще чуем изпълненията на певците Борислав Грънчаров, Маргарита Радинска, Нели Рангелова, Мариета Симеонова, Ангел Ангелов, Тодор Върбанов, Росен Петров, Ансамбъла на Народната армия, Кристина Димитрова, Маргарита Заберска, Борис Гуджунов, вокалната група „Студио В“ и актьорите Георги Калоянчев, Никола Анастасов.

четвъртък, 31 август, от 11 часа

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!