Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еманюел Макрон определи борбата с ислямския тероризъм като основен приоритет за Франция

Еманюел Макрон
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Борбата с ислямския тероризъм е основен приоритет на дипломацията ни, заяви президентът на Франция Еманюел Макрон и обеща страната му да бъде глобален лидер в един нестабилен свят. На среща в Париж с френски посланици в чужбина Макрон обяви също, че в началото на следващата година Франция ще бъде домакин на международна конференция за спиране на финансирането на тероризма. Еманюел Макрон заяви, че е готов да работи с различни страни от Близкия изток, включително с Иран и Саудитска Арабия, за да елиминира заплахата от джихадизма. Той обяви, че ще посети следващата пролет Израел и Палестинските територии, за да помогне за мирния процес в региона.

Относно Иран, Макрон каза, че няма алтернатива на споразумението от 2015 г., което ограничава ядрената програма на Ислямската република. Изказването му беше насочено към американския президент Доналд Тръмп, който смята споразумението за най-лошата сделка, постигана някога.

Френският президент определи като безотговорен последния ракетен тест на Северна Корея и каза, че е притеснен от ситуацията във Венецуела, в която, по думите му, диктатурата на президента Николас Мадуро опитва да се задържи на власт.

По отношение на Европейския съюз, Макрон призова за укрепване на икономическия и валутен съюз между страни от блока.

Препочитам да градя бъдещето, вместо да се връщам към миналото. Брекзит не трябва да отнема цялата ни енергия, каза френският президент.

И с оглед на бъдещето Макрон обяви, че на 12 декември Франция ще проведе международна конференция, която да провери напредъка по климатичното споразумение, сключено преди две години в Париж.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени