Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вл. Чуков: В момента се пренарежда пъзелът около река Ефрат

Снимка: БГНЕС

Арабистът проф. Владимир Чуков коментира в ефира на "Хоризонт" очакваните действия на световните фактори за търсене на решение на конфликта в Сирия, като посочи,че през септември или октомври ще има възстановяване на преговорите в Женева. През изтеклия месец или два се случиха ключови събития, които някак останаха сянката на световните медии, отбеляза анализаторът и посочи:

Първо това, че САЩ окончателно прекратиха помощта за сирийската опозиция. Дори имаше няколко ключови интервюта - ключови изказвания на американски представители, в които очевидно стана преоценка на ситуацията в Сирия, която ако беше продължила по стария начин, това означава война без край, една война, в която никой няма да победи.

Според Чуков двата основни проблема, фокусирали световното внимание към ситуацията в Сирия - сирийските бежанци и ИДИЛ, вече изглеждат по-различно и тенденциите са променени: 

 И реално се изтеглиха на преден план двата периметъра, двата фактора, които държаха световното внимание. Става въпрос първо за сирийските бежанци, които, ако погледнем, от 2015 година имаме едно намаляване. По сведения на ООН дори през 2016 година  колкото  са напуснали своите домове, толкова и са се прибрали. Миналата година имаме 200 хиляди човека повече, които са напуснали своите домове, но така или иначе пикът, който имахме през 2015-та вече не съществува. Дори имаме един процес на завръщане  - скромен е, някъде около стотина хиляди сирийски бежанци се връщат в Сирия, но така или иначе тази тема очевидно вече не е водещата. И на второ място, това е могъществото на "Ислямска държава" -  ако погледнете водещите новини са битки около "Ислямска държава", ето погледнете "Евронюз" -  това са битките в Ливан или пък от време на време битките в Ракка или в Мосул, а в Мосул вече приключи. Така че вече колкото затихва битката около "Ислямска държава", толкова и Сирия ще отпада от дневния ред на световните медии.

Наистина "Ислямска държава" инкасира удари отвсякъде, отбеляза анализаторът, като допълни, че: Първо сирийската армия, подпомогната от Русия, от шиитските милиции, от "Хизбула" и т.н. всеки ден печели позиции.
В момента се пренарежда пъзелът около река Ефрат.  Всъщност още през 2015 година, ако си спомняте, това беше неофициалната граница на двете зони за влияние  - руското и американското, но очевидно все още пъзелът не е нареден, отбеляза Чуков. Според него вече има съгласие на световните фактори, че Башар Асад остава.
Просто, защото очевидно е, че сирийското правителство ще бъде онова, което ще изпълни празнината, която оставя "Ислямска държава" след себе си. И ако трябва да бъдем реални, следвайки този план "Ефрат" още 2015 година, 75% от територията на Сирия -  очевидно всичко, което е на запад от Ефрат, ще бъде прочистено. Тук големият въпрос е какво ще стане с отделните анклави, които са под контрола на опозицията, на бунтовниците. Има една голяма въпросителна около провинция Идлиб - там е фронтът "Нусра", който в момента се крие сред гражданска администрация, граждански съвети, готов е да предаде на гражданите да управляват - но но там са големите надлъгвания между от една страна Русия и кюрдите, Турция и САЩ, тъй като Турция за сетен път показа че за нея много по-важни са кюрдите отколкото "Ислямска държава", каза анализаторът.

Чуков прогнозира още, че скоро ще има много сериозни преговори между кюрдите и официален Дамаск, като отговорът на въпроса за статута на кюрдите много ще зависи от позицията на Русия.
Цялото интервю чуйте от звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени