Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

"Монитор" информира за далавери с общински жилища у нас, безработни, някои от тях работещи в чужбина, дават под наем предоставените им общински жилища за 300 лева, а плащат месечно едва по петдесет. Освен това има чиновници от общинските администрации, които също живеят евтино в общински апартаменти. В София общинските жилища са претъпкани.

"В света има епидемия от затлъстяване", казва в интервю за "Труд" д-р Константин Гроздев от Александровска болница. Той е направил над хиляда лапароскопски операции, в момента е главен асистент в Медицинския университет. Д-р Гроздев предупреждава още, че нарастването на броя на пациентите с наднормено тегло и затлъстяване става с все по-сериозни темпове. Затлъстяването води до други болести като диабет, хипертония, омазняване на черния дроб, което е една от новите, все по-често срещащи се болести.

"Агенцията по храните откри нови тонове сладолед с отровен препарат", това е водещото заглавие на днешния брой на "Сега". Продължава да е тайна кои са фирмите, използвали опасния яйчен прах. Няма отговор и защо Агенцията по храните се задейства едва след като дойдоха първите конкретни сигнали за доставени заразени пратки у нас и защо преди това успокояваха, че няма проблем, коментира вестникът.

"Труд" информира, че Агенцията за приходи се съмнява в укриване на данъци и ще проверява фирми с един милион лева в касите. Близо хиляда и триста компании са декларирали, че държат в брой големи суми пари, пояснява вестникът. Ако при проверките бъдат открити нарушения, в тези фирми ще се направи и данъчна ревизия.

Според депутата Емил Димитров-Ревизоро българинът изпива пет милиона литра нелегален алкохол, а митниците ловят едва 5-6 на сто. В интервю за "24 часа" той казва, че легалните производители биват проверявани 40 пъти в годината на фона на редките проверки на селските казани – веднъж на две години. Според депутата контролът трябва да се насочи към производителите, а не към търговците на алкохол.

800 лева струва сигурността на жилището, ако искаме да се предпазим от крадци, информира "Телеграф". Екип на изданието е установил, че на пазара има две марки брави, които не се поддават на уменията на крадците да отключват входни врати. Освен това камера в шпионката на вратата може да запише крадеца.

Обещаното като безлимитно ин витро се сведе до четири безплатни опита, пише "Сега". Промяната ще влезе в сила от догодина, Министреството на здравеопазването твърди, че ограниченията отпадат.  Вестникът допълва, че на практика опитите ще бъдат до осем, защото се включват и трансферите на размразени ембриони.

"Монитор" пише за отказана ин витро процедура на вдовица с материал от съпруга ѝ. Семенната течност може да бъде запазена при смърт, но не и да се използва, гласи норматив. По този повод омбудсманът е поискала от здравния министър промени в действащата наредба.

"Дума" съобщава, че само една трета от българите са били на почивка през това лято. Данните са от експресно телефонно допитване. Успелите да почиват са на мнение, че е необходимо правилата у нас да се спазват, особено по Черноморието.

"Корейската ракета носи Трета световна война", пише "24 часа" на първа страница. Сеул тренира ответен удар. В анализ по темата се подчертава, че най-доброто решение в този момент е общ ход на американците с руснаците и китайците.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени