Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Мудис" прогнозира икономическият растеж на страните от Г-20 да надвиши 3%, но предупреди за геополитически рискове

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кредитната агенция "Мудис" запази прогнозата си за икономически растеж от малко над 3% на страните от Г-20 за настоящата и за следващата година, но предупреди за наличието на геополитически рискове, за протекционизмът в САЩ, за възможен негативен ефект от глобалното затягане на паричните политики на водещите централни банки, както и за политиката на ограничителни финансови мерки в Китай.

Рейтинговата агенция заяви, че изненадващо силните данни през първата половина на годината са я накарали да повиши прогнозите за ръст на икономиката на Китай от 6,6% до 6,8%, на Южна Корея - от 2,5% до 2,8% и на Япония - от 1,1% до 1,5%. Въпреки че повиши прогнозите си за Китай, агенцията предупреди, че икономиката все повече зависи от натрупването на нов дълг, за да се стимулира икономическия растеж. През май тя понижи кредитния рейтинг на Китай с една степен до ниво от "А1", заявявайки, че финансовата мощ на китайската икономика ще ерозира през следващите години.

"Мудис" също така очаква продължаващо ускоряване на икономическия растеж на еврозоната и през останалата част от годината на фона на серията силни показатели за бизнес и потребителските настроения в региона и с оглед на това направи възходящ ревизия и на своите прогнози за Германия (до 2,2% за 2017-а и до 2,0% за 2018-а), Франция (от 1,3% до 1,6% за тази и от 1,4% до 1,6% за следващата година) и Италия. Агенцията очаква растеж на БВП на цялата еврозона от 2,1% през 2017-а и от 1,9% през 2018-а година.

Кредитната агенция обаче намали прогнозата си за растежа на БВП на Съединените щати от 2,4% до 2,2% през 2017-а и от 2,5% до 2,3% през 2018-а година, цитирайки по-слабата от очакваното първа половина на настоящата година и очакванията за по-скромни стимулиращи фискални политики, отколкото се предполагаше по-рано.

Балансът на рисковете е по-благоприятен, отколкото беше в началото на годината. Въпреки това отбелязваме за наличие на рискове, които са свързани с конфликтите на Корейския полуостров, Южнокитайско море и в Близкия изток, отбеляза "Мудис".

Изпитателното изстрелване на ракети от Северна Корея, засилването на агресивната реторика от двете страни и твърдата позиция на администрацията на американския президент Доналд Тръмп повишиха риска за конфликт на Корейския полуостров, заяви агенцията.

Агенцията също така посочи, че изглежда е "възобновена инерцията" за решаване на двустранните търговски въпроси, считани от администрацията на Тръмп като нелоялни търговски практики и които биха могли да навредят на растежа, ако бъдат въведени широкообхватни мерки в тази посока.

Относно капиталовите пазари, "Мудис" предупреди за рискове от нарастваща волатилност (колебания) с оглед на историческо повишените цени на финансовите активи и поради очакванията на голяма част от инвеститори, че лихвените проценти ще останат ниски, въпреки че Федералният резерв и Европейската централна банка заявиха, че се подготвят да започнат изтегляне от настоящите нестандартни стимулиращи парични политики.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна