Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги от "Остава" за тениса и неговите звезди и (малко) за концерта в Борисовата градина

В сутрешното ни "Радиокафе" днес комбинирахме рока и тениса! Наш гост беше китаристът на група "Остава" Георги Георгиев, който е и един от най-добрите тенисисти сред родните музиканти. Поводитебяха няколко - от една страна, последният от турнирите от Големия шлем, от друга - концертът "25 години Остава", който е утре в Борисовата градина!


Започнахме с тениса, с който Георги е започнал да се занимава като тийнейджър, още по времето на соца, после прекъснах за доста време, почти 10 години, а накрая именно тенисът ме извади от депресия - разказа той. Това е фантастична игра, защото няма пряк контакт с противника и за всичко си си виновен само и единствено ти. И малко като надобрееш, става много интересно, нещата стават на психологичеко ниво и можеш да играеш до края, живот и здрав, добавя Георги.

Продължаваме с хубавите страни на тениса - стратегия, позиционно мислене. Георги е стигал до полуфинали на турнири за аматьори, а сам е организирал на два пъти турнир за хора с артистични професии. Кои са най-добрите?

Руши Виденлиев е силен, Деси Тенекеджиева, тя е трнирала като малка... но най-добър е DJ Мартен, той и спечели. Аз от него паднах!", със смях си спомня Жоро. Радва се, че сега, с успехите на Григор Димитров, тенис се играе много у нас - и деца, и възрастни. Не достигат кортове, не достигат инструктори, много са "зарибени" всички.

Гостът ни има дъщеричка на 2 години, ако и тя се "омае" от тениса, веднага ще я запише да тренира. Държи да подчертае, че противно на битуващото мнение, тенисът не е толкова скъп спорт - има чудесни ракети "втора ръка", с които се играе страхотно. Иначе, естествено, тенис гледа много. Гоям почитател е на Роджър Федерер - "може би най-великият тенисист в момента, какво страхотно завръщане направи, успя да си промени играта и с по-малко да постига повече. Най-силната му страна е бекхендът с една ръка, почти навсякъде може да го насочва, но много подобри и сервиса си, първият му е феноменален в момента, точно пласира топката и знае къде да бъде във всеки един момент. Абе, мислещ играч - с ентусиазъм описва Георги.

Коментираме и връзката на Федерер и Мирка и космополитната същност на големия тенисист, и трудната победа в първия кръг за швейцареца (завършил рано тази сутрин след пет сета игра), снощния мач на Рафаел Надал и силната игра в първия сет на Лайович (голям мач направи, но изпусна нещата...а после Рафа се ядоса и стана машина. Но няма как да се провали - и трите важни жени в живота му бяха сред публиката, и майка му, и сестра му, и приятелката му.

Георги говори и за изравнените сили в световния Топ 200, където всеки може да бие всеки, като все пак първите 10 се открояват, така стигаме до Григор Димитров и добрата инерция от феноменалната му победа на турнира в Синсинати, какво израстване показа, как успя да вземе тези два тайбрека срещу Иснър. Пътят му в Ню Йорк минава през Надал на четвъртфинал и през Федерер на полуфинал, ако всички те бият, но няма нищо невъзможно. Все пак прогнозата на Георги е, че Саша Зверев ще вземе титлата - той е бъдещето, много е млад, готин е, готино се държи, брилянтна техника и е непукист. Разбира се, в душата си се надява обаче това да направи Григор.

И да не забравим за шестия (вече станал традиционен) концерт на "Остава" в Борисовата градина - утре, в последния ден на август. "Остава" излизат в 21 часа, преди тях "подгряват" Мфортно Диско! Самите "Остава" правят по-малко, но по-качествени концерти и участия, като инвестират в по-добър звук и по-добро осветление. А утре ще свирят всички добре познати и обичани свои песни, както и няколко по-рядко изпълнявани. Не пропускайте!


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени