Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очакват се нови пожари в наводнения химически завод в щата Тексас

Снимка: архив

Очаква се още пожари да се разразят в наводнения химически завод в градчето Кросби, щата Тексас, на североизток от Хюстън, заявиха операторите й, цитирани от Ройтерс и Франс прес. Серия от експлозии в завода доведе до изхвърлянето на отровна струя дим от мястото. Ръководителите на предприятието предвиждат, че в останалите осем контейнера ще започне разграждане на химикалите, които ако не се съхраняват при ниски температури, започват да горят. В резултат на наводненията бяха повредени охладителните системи на завода.

Ръководителят на фабриката Ричард Ренард прикани всеки, които е бил изложен на дима от завода да направи консултация с лекар, като подчерта, че не става въпрос за изпускане на химикали, а за пожар:

Няма изпускане на химикали, искам да съм ясен. Става дума за пожар. Димът ще бъде дразнител за очите, дробовете и вероятно - за кожата. Така че ако сте изложени на дима ви съветваме да се обадите на лекаря си и да потърсите медицинска консултация. Евакуационната зона е в радиус от миля и половина. Вярваме, че заедно с местните власти, изведохме всички хора и никой не е в опасност от пожара, който очакваме. Ако са се върнали обратно по домовете си - не е трябвало да го правят, и ако все още могат да се евакуират, ние ги съветваме да го направят.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени