Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шестима са арестувани в Испания за източване на пари от кредитни карти

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Шестима мъже са арестувани в Испания в резултат на международна операция срещу група, откраднала милиони евро от жертви в шест държави чрез измама с кредитни карти, съобщава The Local. Те открадвали данните за кредитните карти на потребители от сайтове за електронна търговия и след това източвали парите чрез фалшиви испански компании.

Престъпниците работили в 13 кол-центъра в Барселона, Мадрид и Аликанте и измамили хиляди хора с повече от шест милиона евро. В резултат на международното разследване арести е имало и в САЩ, Франция, Панама, Доминиканската република и Коста Рика, съобщава испанската полиция. В разследването са участвали и ФБР и тайните служби, френската полиция, Европол и Интерпол, както и други служби за борба с престъпността.

Минали декември испанската полиция разби гангстерска група с повече от 200 китайци, измамили сънародниците си с повече 16 милиона евро. Членове на бандата се обаждали по телефона на хора в Китай и се престрували на съседи, приятели или членове на семейството и ги предупреждавали за измамите. Малко по-късно се обаждал друг член на групата, който се преструвал на полицай, разследващ мошениците. Той убеждавал жертвите да депозират пари в банкова сметка на престъпната организация, под претекста да се помогне на властите в разследването.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени