Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гърция ще вложи 4 милиарда евро в съвместен железопътен проект с България

Стартира изграждането на връзка, която вече привлича интереса на инвеститори за трансфер на стоки от три гръцки пристанища към три български

Пристанище "Варна"
Снимка: БГНЕС

Гръцкият министър на транспорта коментира пред медиите перспективите  от предстоящия проект за свързване със железопътна линия на трите гръцки пристанища Солун, Кавала и Александруполис с Черно море и Дунав.

С увеличаване на обхвата на транспортния коридор, както гръцките пристанища, така и българските Бургас, Варна и Русе ще имат достъп до по-големи търговски пазари.

Създава се бърза железопътна връзка между Егейско море, Черно море и Дунав, като стойността на проекта само за гръцката страна е в рамките на 4 милиарда евро, съобщи гръцкият министър на транспорт Христос Спиридцис:

Важен е и начина за реализиране на проекта. Създава се съвместна държавна българо-гръцка компания. Този модел до сега е прилаган само един път в Европа. Имаме пълната подкрепа на Европейската комисия.

Меморандумът за изграждане на железопътния коридор ще се подпише в Кавала от двамата премиери, уточни гръцкият транспортен министър.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна