Световноизвестният български аниматор Румен Петков е специален гост на Comic Con в Кипър

Аниматорът Румен Петков
Снимка: Венета Павлова

Световноизвестният български аниматор и носител на редица международни престижни награди Румен Петков е специален гост на единствения по рода си в Кипър фестивал на попкултурата “Comic Con”, който се провежда днес и утре в столицата Никозия.

Фестивалът “Comic Con” е мащабен и уникален празник на анимацията, комиксите, техни автори, създатели и герои, територия на филмов фестивал, изложби, състезания на геймъри, на мултимедия, музика и шоу, на срещи с актьори, музиканти, художници.

Създателят на любимата на българсите деца през 80-те години поредица „Приключенията на щъркела Чоко и жабока Боко” Румен Петков, който от 90-те години работи в САЩ, е един от специалните гости на фестивала, заедно с редица световни звезди на анимацията, киното и мултимедията. Той ще представи своя опит в създаването на анимационни филми, както и работата си като сценарист, режисьор и анимационен директор на едни от най-популярните серии на телевизионния канал “Cartoon Network” – “Джони Браво”, “Лабораторията на Декстър”, “Приказки за Том и Джери, “Новото шоу на Уди кълвача” и други. Румен Петков ще изнесе и специална лекция за съвременните възможности и реализация в областта на анимацията и мултимедията и как новите медии дават шанс на независимите режисьори.

Любителите на научната фантастика, ужасите и комиксите ще могат да видят 27 късометражни филми на кипърски и чуждестранни автори, които се състезават във филмовия фестивал в рамките на “Comic Con”. Програмата предлага и много презентации, срещи с известни творци на комикс изкуството от различни страни и оживели герои от комиксите и филмите.

Фестивалът “Comic Con”, който включва редица жанрове на попкултурата, се провежда за четвърта поредна година. Очаква се интересът сега да надмине рекорда от миналогодишното му издание, което посрещна 15 000 посетители.


Още от категорията

Младите в театъра и усещането за общност

„Идеята на създаването на новото сдружение дойде най-вече от проблемите в театъра и това беше ключовото, за да стане „ Спам студиос “ факт и да съберем млади хора и млади артисти, които са будни“, казва режисьорката Ана Батева. Първото представление на новото театрално сдружение вече е на сцена – спектакълът „Кокошка“ по текстове на Антон..

публикувано на 25.09.18 в 14:39

"Портретът на Словакия в Европа" - фотографска изложба

"Портретът на Словакия в Европа“ - така се нарича изложбата, в която фотографи от Словакия представят по невербален начин словаците и техните ценности. Как се самоопределят в рамките на Еропа преди и сега, какви неща ги вълнуват, какви са спомените от прехода, различните поколения и възгледи, сблъсъци и промени?  Екзистeнциална идентичност,..

публикувано на 25.09.18 в 12:56

Младежкият театър открива сезона с премиера на "Специални поводи"

Младежкият театър "Николай Бинев" открива довечера новия театрален сезон с премиерата  на спектакъла "Специални поводи" от канадския драматург и сценарист Бърнард Слейд с участието на Койна Русева и Димитър Баненкин, съобщава БТА. В музей "Борис Христов" в столицата довечера ще има концерт  "Песните на Европа" от любими песни от 15 европейски страни,..

публикувано на 25.09.18 в 10:41

Млада художничка провокира със сцени от филми на Чаплин

Младата художничка Калина Тонева провокира с любопитна изложба акварели със сцени от филмите на великия Чарли Чаплин. Ако отдавна не сте си припомняли героите на Чаплин, със сигурност ще ви бъде интересно да се насладите на нейните интерпретации. Изложбата носи името "Скитникът" - един от най-запомнящите се образи на Чарли Чаплин и ще бъде открита..

публикувано на 25.09.18 в 10:13

Операция „Делириум“

Петербург. Световен конгрес по семиотика. Двама отегчени до смърт и солидно почерпени преводачи решават да внесат свой колорит в научното мероприятие. Барикадирани в преводаческата кабина, те успяват да вдигнат на крак не само конгресния център, но и елитните спецчасти. Убедени, че си имат работа с терористи, последните не жалят сили и средства, за да ги..

обновено на 25.09.18 в 09:22

Иво Иванов: Понякога малките хора имат големи истории

Иво Иванов е български спортен журналист и писател, известен с разказите си, вдъхновени от обикновените хора, попаднали в необикновени ситуации. Вече повече от 25 години той живее в американския щат Канзас, а преди това завършва Националната спортна академия със специалност баскетбол, както и журналистика в Софийския университет. Работи като..

публикувано на 24.09.18 в 16:48

"Сатирата" готви премиери, публиката ще сяда на местата на Коканова и Парцалев

Сатиричният театър започва новия си сезон след ремонт на големия си салон, по-добри места за сядане (кръстени на велики актьори от трупата и по-нормално междуредие), както и подобрена акустика. "Предстои премиера на „Хъкълбери Фин и Том Сойер“, насочена към младата публика – анонсира пред Радио София директорът на театъра Калин Сърменов . –..

публикувано на 24.09.18 в 14:12