Световноизвестният български аниматор Румен Петков е специален гост на Comic Con в Кипър

Аниматорът Румен Петков
Снимка: Венета Павлова

Световноизвестният български аниматор и носител на редица международни престижни награди Румен Петков е специален гост на единствения по рода си в Кипър фестивал на попкултурата “Comic Con”, който се провежда днес и утре в столицата Никозия.

Фестивалът “Comic Con” е мащабен и уникален празник на анимацията, комиксите, техни автори, създатели и герои, територия на филмов фестивал, изложби, състезания на геймъри, на мултимедия, музика и шоу, на срещи с актьори, музиканти, художници.

Създателят на любимата на българсите деца през 80-те години поредица „Приключенията на щъркела Чоко и жабока Боко” Румен Петков, който от 90-те години работи в САЩ, е един от специалните гости на фестивала, заедно с редица световни звезди на анимацията, киното и мултимедията. Той ще представи своя опит в създаването на анимационни филми, както и работата си като сценарист, режисьор и анимационен директор на едни от най-популярните серии на телевизионния канал “Cartoon Network” – “Джони Браво”, “Лабораторията на Декстър”, “Приказки за Том и Джери, “Новото шоу на Уди кълвача” и други. Румен Петков ще изнесе и специална лекция за съвременните възможности и реализация в областта на анимацията и мултимедията и как новите медии дават шанс на независимите режисьори.

Любителите на научната фантастика, ужасите и комиксите ще могат да видят 27 късометражни филми на кипърски и чуждестранни автори, които се състезават във филмовия фестивал в рамките на “Comic Con”. Програмата предлага и много презентации, срещи с известни творци на комикс изкуството от различни страни и оживели герои от комиксите и филмите.

Фестивалът “Comic Con”, който включва редица жанрове на попкултурата, се провежда за четвърта поредна година. Очаква се интересът сега да надмине рекорда от миналогодишното му издание, което посрещна 15 000 посетители.


Още от категорията

Творби, притежание на НХГ - достъпни в платформа на Google

Близо 100 творби, притежание на Националната художествена галерия, вече могат да бъдат разглеждани онлайн в платформа на Google от хора от цял свят. Сътрудничеството беше анонсирано преди няколко месеца, но от днес е факт. Кураторите на галерията са подбрали виртуалната експозиция на български модернисти. Картини на Никола Петров,..

публикувано на 25.06.18 в 16:02
Колаж: Теодор Иванов

141 дни преди премиерата

Отново, най-накрая, след дълго скитосване в различни дворове на различни географски ширини, сме в Радиото и в радиото. Отново, защото вече бяхме тук, в Пето студио, и правихме запис в Стъпка 4: Байрън Уелд, 01930 WGLO FM , монтаж в Стъпка 5: Монтажът на монтажа , благодарение на забравена записвачка съвсем неволно станахме свидетели на изпълнен с..

публикувано на 25.06.18 в 15:24

Магията на марионетния театър

Магията на японския марионетен театър „Такеда“ ще бъде представена за първи път у нас през септември. Идеята на проекта е да представи техниките на театъра, но с помощта на български куклени артисти. Японският артист Сенджу Такеда работи с традиционните японски марионетки повече от 7 години. Той е единственият артист, получил името Такеда от своя ментор..

публикувано на 25.06.18 в 15:05

Националната галерия среща децата със съвременното изкуство чрез ателието "Авангард – Hommage"

Ателие за деца започва в Националната галерия на 27-ми юни от 14 до 15:30 часа . Входът за изложбата „Авангард – Hommage” в Музея за съвременно изкуство е свободен. Яна Братанова от отдел „Образователни програми“ на Националната галерия сподели за предаването „Хоризонт до обед“, че настоящето ателие е за деца от 6 до 12 годишна възраст:..

публикувано на 25.06.18 в 15:01

Васил Сотиров: Едно произведение задължително трябва да има хрумка. И да докосва...

Днешният ни гост Васил Сотиров обича Чаплин и Маркс. Братя Маркс. Учил се е от Валери Петров. Много харесва Димчо Дебелянов. От завършената гимназия става ясно, че обича френския език, след българския… Любими спортове – шахмат и футбол, от храната – тази, която става за мезе. Зодия Близнаци (Единият работи, другият пие. Единият пие, другият плаща…)..

публикувано на 25.06.18 в 14:47
Снежина Петрова и Цветана Манева

НБУ ще реализира пиесата на победителя в конкурса за млади драматурзи на тема "Тайните"

Продължава тематичният конкурс на НБУ за пиеси на млади драматурзи, сподели за предаването „Хоризонт до обед“ Снежина Петрова. Обявената тема е „Тайните “ Има лаборатория за спечелилите на етап селекция около петима автори, от които ще се излъчи един победител.  Предвидена е парична награда и ангажимент за реализация на постановката...

публикувано на 25.06.18 в 14:40

Маргарита Младенова: Очаква ни изключително силен „Малък сезон” в „Сфумато”

В разгара на лятото, когато повечето театри спускат завеса, Театралната работилница „Сфумато“ отново ще бъде домакин на така наречения „Малък сезон“. Тазгодишното му издание започва на 25 юни и ще продължи до 5 юли с многобройни представления, изложби, концерти, дискусии, прожекции, ателиета и четения, за да даде възможност за изява на най-младите творци..

публикувано на 25.06.18 в 14:05