Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световноизвестният български аниматор Румен Петков е специален гост на Comic Con в Кипър

Аниматорът Румен Петков
Снимка: Венета Павлова

Световноизвестният български аниматор и носител на редица международни престижни награди Румен Петков е специален гост на единствения по рода си в Кипър фестивал на попкултурата “Comic Con”, който се провежда днес и утре в столицата Никозия.

Фестивалът “Comic Con” е мащабен и уникален празник на анимацията, комиксите, техни автори, създатели и герои, територия на филмов фестивал, изложби, състезания на геймъри, на мултимедия, музика и шоу, на срещи с актьори, музиканти, художници.

Създателят на любимата на българсите деца през 80-те години поредица „Приключенията на щъркела Чоко и жабока Боко” Румен Петков, който от 90-те години работи в САЩ, е един от специалните гости на фестивала, заедно с редица световни звезди на анимацията, киното и мултимедията. Той ще представи своя опит в създаването на анимационни филми, както и работата си като сценарист, режисьор и анимационен директор на едни от най-популярните серии на телевизионния канал “Cartoon Network” – “Джони Браво”, “Лабораторията на Декстър”, “Приказки за Том и Джери, “Новото шоу на Уди кълвача” и други. Румен Петков ще изнесе и специална лекция за съвременните възможности и реализация в областта на анимацията и мултимедията и как новите медии дават шанс на независимите режисьори.

Любителите на научната фантастика, ужасите и комиксите ще могат да видят 27 късометражни филми на кипърски и чуждестранни автори, които се състезават във филмовия фестивал в рамките на “Comic Con”. Програмата предлага и много презентации, срещи с известни творци на комикс изкуството от различни страни и оживели герои от комиксите и филмите.

Фестивалът “Comic Con”, който включва редица жанрове на попкултурата, се провежда за четвърта поредна година. Очаква се интересът сега да надмине рекорда от миналогодишното му издание, което посрещна 15 000 посетители.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна