Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Северна Корея потвърди провеждането на ядрен опит, предизвикал силни земетресения

| обновено на 03.09.17 в 12:17
Снимка: БГНЕС

Северна Корея обяви, че е извършила успешен опит с водородна бомба. Броени часове преди съобщението за шестия севернокорейски ядрен опит в района беше регистрирано силно земетресение. 


В съобщение, прочетено от дежурния новинар по севернокорейската държавна телевизия, беше анонсирано, че водородният заряд може да бъде качен на междуконтинентална балистична ракета:
Изпитателният тест на водородната бомба, проектирана да бъде монтирана на нашите междуконтинентални балистични ракети, пожъна перфектен успех! Това е една огромна и значима стъпка в завършването на националната ни програма за ядрените оръжия!

Устройството, с което е била детонирана бомбата, може да бъде заредено на ракети за далечни разстояния, уточниха от Северна Корея, кояро по-рано обяви, че ще направи "важно съобщение".  Информацията дойде часове, след изказаните от редица държави предположения, че Пхенян е провел шестия си по ред ядрен тест.

Информацията дойде часове, след като в района беше регистрирано земетресение с магнитуд 6,3 по Рихтер. По-рано от американската геологическа топографска служба разпространиха информации за трус със сила 5,2 по Рихтер. Епицентърът му е бил усетен на 75 километра северозападно от град Кимчхък, разположен на територията на провинция Северен Хамгьон. Липсват засега данни за жертви или нанесени щети. От службата отбелязаха и че трусът може да е резултат от взрив, без да уточнят от какъв тип е бил той.

За втори трус в Северна Корея с магнитуд 4,6 по скалата на Рихтер информира китайската геоложка служба. Според нея т.нар. "колапс" е ударил само 8 минути след първото земетресение, за което се смята, че е причинено от "експлозия", предизвикана умишлено от Пхенян. Според службата, координатите на двете земетресения са почти идентични - това показват и графиките в сайта им, допълва агенция "Ройтерс".

Земетресение с магнитуд 5,3 по скалата на Рихтер е било регистрирано и в Съединените щати. След няколкото труса, регистрирани в Северна Корея, земята се е разлюляла и  в югоизточната част на северния американски щат Айдахо. Американската геоложка служба впоследствие е регистрирала и още вторични трусове, но с по-малка сила. Няма данни за жертви и разрушения, информират местни медии.

Земетресението в Северна Корея вероятно е в резултат от взривяване на 100-килотен заряд. Това е от 4 до 5 пъти по-голям заряд от този в бомбата, хвърлена над японския град Нагасаки през 1945 година, коментираха от японската метеорологична агенция.
   
Енергията, отделена при земетресението днес е 11 пъти по-силна от тази на четвъртото по ред "изкуствено" земетресение и от 5 до 6 пъти по-силна от тази на петото такова земетресение, изчисли Лий Ми-Сеон от метеорологична агенция на Южна Корея за труса в Северна Корея, предизвикан от човешка намеса.

Япония, Южна Корея Китай веднага осъдиха действията на Пхенян. Шестият ядрен опит е заплаха за цялата международна общност и е напълно неприемлив, заяви премиерът на Япония Шиндзо Абе. Генералният секретар на японското правителство пък заяви, че вариантите за санкции срещу Севера Корея включват ограничения в търговията с петролни продукти.Южна Корея обяви, че ще иска нови, по-мощни санкции на Съвета за сигурност на ООН, за да изолира напълно своята комунистическа съседка. Китайското правителство призовава настоятелно Пхенян да спре с изостряне на ситуацията в района. От българското външно министерство също заявиха, че осъждат ядрения опит, извършен от Северна Корея.

По-рано японското министерство на отбраната съобщи, че е изпратило три военни самолета, за да тестват атмосферата за радиация, предаде Франс прес. А Южна Корея обяви и свиква спешна среща на Съветът за национална сигурност в столицата си, съобщиха от Си Ен Ен. Малко преди това от Белия дом съобшиха, че американският президент Доналд Тръмп и  японският премиер Шиндзо Абе са обсъдили "нарастващата заплаха", идваща от Северна Корея, която извърши два опита с междуконтинентални ракети през юли.

Днешният ядрен опит е свързан с предстоящия на 9 септември национален празник, когато, преди 69 години, се основава Корейската народно-демократична република, коментира журналистът Мая Бонева, работила в БНР. Тя беше на официално посещение в Северна Корея през август, когато се проведе Международен фестивал с гости от 120 държави. Според Мая Бонева, днешният опит вероятно няма да доведе до ответни удари от други държави:

Според мен държавите в района са достатъчно зрели и достатъчно опитни по отношение на поведението на Северна Корея. Не биха взели това като повод за ескалиране на напрежението или заминаването му на една стъпка по-нагоре в ескалацията.

Когато бях в Пхенян, имах възможност да разговарям лично със специалисти от техния космически институт. Учен от там каза категорично, че опитите на Пхенян не само ще продължат, но това е един процес, който няма да спре, докато те не постигнат целите си. А те са една амбиция да бъдат признати в клуба на ядрените държави, добави Бонева.

Новината за земните трептения в Пхенян дойде часове, след информациите, че севернокорейският лидер Ким Чен-ун е инспектирал водородна бомба, която може да бъде инсталирана на новата междуконтинентална балистична ракета, с която разполага Пхенян. За това съобщи днес държавната информационна агенция, цитирана от Франс прес.  По думите на Ким, всички компоненти на тази водородна бомба са 100 процента национално производство.
 
През юли Северна Корея предивика международно напрежение, извършвайки две успешни изстрелвания на междуконтинентална балистична ракета Хвасон-14.  Чуждестранни експерти обаче изразиха съмнения в способността на Северна Корея да произведе  водородна, тоест термоядрена бомба и да я миниатюризира достатъчно, за да може да я инсталира като бойна глава на ракета, отбелязва Франс прес.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна