Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Н. Димов: Експертен съвет ще решава за волфрамовите залежи край село Кръстава

Нено Димов
Снимка: БГНЕС

Експертен съвет в Пазарджик трябва да вземе решение дали да продължи процедурата за оценка на въздействието върху околната среда във връзка с инвестиционното намерение за разработката на волфрамовите залежи в района на велинградското село Кръстава. 

Министърът на околната среда  и водите Нено Димов коментира, че законът ще бъде спазен:
  
Директорът на Районната инспекция преустанови процедурата до определянето на санитарните, охранителните зони, които не бяха налични досега. В качеството ми на министър аз отидох да гарантирам, че ще бъде съблюдаван стриктно Законът за опазване на околната среда и процедурата, която изисква оценката за въздействие върху околната среда и приемането й, и респективно връщането й за преработка, за доработка и неприемането, те са четири възможности. Кои от четирите ще бъде това ще е решение на експертния съвет, който ще заседава на 27-ми в Пазарджик.

В същото време жителите на Велинград са категорични, че няма да позволят на мината да заработи, тъй като, според тях, добивът на волфрам в района на вододайната зона на града ще се отрази негативно на туризма и балнеолечението. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна