Кр. Вълчев: Новите учебници ще бъдат в класните стаи за 15-и септември

В 22 училища ремонтите няма да са приключили преди първия учебен ден

Красимир Вълчев
БГНЕС

Много са промените в образованието преди новата учебна година. Основните училища вече ще обучават до 7-и клас. Всъщност това преструктуриране се състоя и предходните години – само една трета от учениците от основните училища оставаха в 8-и клас. Другото са промените в промените в подзаконовата нормативна уредба. Те са по-скоро корекция на това, което беше направено през изминалата година. Това каза за предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ министърът на образованието Красимир Вълчев и обясни:

До голяма степен с тези промени изпълняваме ангажимента ни да облекчим административната тежест на учителите, да им дадем възможност да се концентрират върху същинската работа. Правим промени в наредба №10 – за организацията на дейностите в училищното образование. Изцяло нов проект на наредба за приобщаващото образование сме предложили, който предполага 10 пъти по-малко документи да бъдат попълвани от страна на учителите. Вървим и към промяна в системата на делегираните бюджети. Може би най-важното е действието на механизма за съвместна работа на институциите, който беше гласуван в началото на юли от Министерския съвет и в момента започва работата на терен по механизма.

По повод очакванията за години, в които системата ще изпитва глад за педагогически кадри, министърът сподели, че се подготвя програма, която да позволява на учители, които имат право на пенсия, да се ангажират в училищата за по-малко часове. В момента най-голям глад за млади учители има в малките населени места: 

Има и педагогически специалисти – хора, които са придобили педагогическа квалификация, но не са се реализирали в училище – тоест има резерв на пазара на труда. Надяваме се и те да бъдат използвани. Имаме възможност и за това в учителската професия да бъдат включени хора, които са ангажирани в други професии. Това ще бъде също едно от направленията, по което ще работим.

Реализира се оптимистичният сценарий за новите учебници за II, VI и VIII клас и те ще бъдат при децата най-късно на 18-и или 19-и септември, където не достигнат на 15-и – петък. Продължават и ремонтите в училищата:

Ситуацията е сходна с всички предходни години. В една пета от общинските и държавните училища и детски градини се реализират ремонти – близо 850 образователни институции. От тях, по вчерашна информация, в 22 няма да бъдат приключени ремонтите към началото на учебната година, но има всички предпоставки там да стартира учебният процес и те ще продължат недълго време след началото на учебната година.

Випускът на родените през 2010 г. е сходен на този на родените през 2009 г., но много деца са с адрес в чужбина. Очаква се благодарение на новия механизъм за приобщаване на децата вратите на училището и тази година да прекрачат около 70 000 първокласници, но все още не е ясен точният им брой. Заради децата, чийто майчин език не е български, които са прекарали голяма част от учебната година в чужбина, се планира допълнително обучение за преодоляване на натрупаните през годината дефицити в образованието и засилена подготовка по български.
 

Темата за обхващането, темата за предучилищното образование е ключова, бих казал задължително условие, след това да продължат успешно в системата на училищното образование. Ако те не знаят български на входа на първи клас, още повече отсъствайки по този начин, много по-трудно е те да бъдат интегрирани, много по-трудно е да бъдат ефективно включени в учебния процес и да наваксат изоставането, което имат...

Министърът е категоричен, че най-необходимото нещо в обвазованието е промяна в методите на преподаване:

За много от учебниците не е важна цветността или по-точно многоцветността. В момента имаме и черно-бели учебници. Някъде чух коментар, че обсъждаме дръжката на мотиката, а не това, което ще произведем като реколта, което беше много добро сравнение. Наистина най-големият проблем, най-трудно за промяна в образователната система е да променим учебното съдържание и начините на преподаване. Този въпрос е много труден за отговор – колко амбициозни са ни програмите и колко минимален е минимумът, който трябва да постигнат децата. Програмите ни са амбициозни, от гледна точка на компетентностите, знанията, уменията, които трябва да придобият децата. Промените в учебните програми бяха насочени към ключовите компетентности, но това не е достатъчно. Трябва да се променят и методите на преподаване на учителите.

Интервюто на Веселина Миланова и Александра Михайлова с Красимир Вълчев можете да чуете от звуковия файл.
Свързани новини

22 екипа в област Видин ще работят за връщане на децата в училище

22 екипа са сформирани в област Видин по механизма на правителството за съвместна работа на институциите за връщане на децата в училище. Те ще посещават домовете на отпаднали от системата на образование, както и на деца, които са в риск да напуснат..

публикувано на 05.09.17 в 09:56
Още от категорията

България получи подкрепата и на Полша за членството в Шенген

България получи подкрепата и на Поша за членството си в Шенген. Това стана ясно след срещата между премиерите на двете страни - Бойко Борисов и Беата Шидло . Двамата министър-председатели обсъдиха развитието на двустранните отношения и приоритетите..

обновено на 20.09.17 в 11:48

Депутатите избраха 11-те членове на Висшия съдебен съвет от квотата на Народното събрание

Депутатите избраха 11-те членове на Висшия съдебен съвет от квотата на Народното събрание. Шестима от тях са за съдийската колегия - Боян Новански (предложение на ОП), Боян Магдалинчев (предложение на ГЕРБ), Вероника Имова (предложение на ГЕРБ),..

обновено на 20.09.17 в 11:37

Британският външен министър Борис Джонсън няма да подаде оставка във връзка с Брекзит

Британският външен министър Борис Джонсън няма да подаде оставка от кабинета във връзка с Брекзит, но се надява премиерът Тереза Мей да избегне прекалено близко обвързване с ЕС, след като страната напусне организацията. В интервю за вестник „Гардиън“,..

публикувано на 20.09.17 в 10:26

Общото събрание на ООН обсъди Иран, Сирия, Либия, Северна Корея и споразумението за климата

Споразумението за ядрената програма на Иран, кризата в Сирия и Либия, напрежението около Северна Корея и бъдещето на споразумението за климата от Париж бяха сред темите, обсъждани от участниците в заседанието на Общото събрание на ООН.   Пред тях..

обновено на 20.09.17 в 09:13

Българската общност в Украйна няма да бъде засегната от промените в законодателството за обучение на майчин език

България е получила уверението, че българската общност в Украйна няма да бъде засегната от промените в законодателството, които ограничават изучаването на майчин език след пети клас в училище. Това обяви президентът Румен Радев след среща с колегата..

публикувано на 20.09.17 в 07:38
Самолет

Очаква се комисията по избор на нов тип боен самолет да препоръча рестартиране на процедурата

Временната комисия за проучване изпълнението на процедурата по избор на нов тип боен самолет ще представи препоръките след няколкомесечната си работа. Докладът вече е готов, сподели за "Хоризонт" председателят ѝ Емил Христов : Има доста неща, които ни..

публикувано на 20.09.17 в 07:15
Румен Радев

Румен Радев и Хасан Рохани разговаряха на четири очи в Ню Йорк

Президентът Румен Радев е обсъдил с иранския си колега пускането на директна авиолиния между Техеран и София. Това е станало по време на двустранна среща между Радев и Хасан Рохани в  Ню Йорк като част от програмата на българската делегация,..

публикувано на 19.09.17 в 21:12