Кр. Вълчев: Новите учебници ще бъдат в класните стаи за 15-и септември

В 22 училища ремонтите няма да са приключили преди първия учебен ден

Красимир Вълчев
БГНЕС

Много са промените в образованието преди новата учебна година. Основните училища вече ще обучават до 7-и клас. Всъщност това преструктуриране се състоя и предходните години – само една трета от учениците от основните училища оставаха в 8-и клас. Другото са промените в промените в подзаконовата нормативна уредба. Те са по-скоро корекция на това, което беше направено през изминалата година. Това каза за предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ министърът на образованието Красимир Вълчев и обясни:

До голяма степен с тези промени изпълняваме ангажимента ни да облекчим административната тежест на учителите, да им дадем възможност да се концентрират върху същинската работа. Правим промени в наредба №10 – за организацията на дейностите в училищното образование. Изцяло нов проект на наредба за приобщаващото образование сме предложили, който предполага 10 пъти по-малко документи да бъдат попълвани от страна на учителите. Вървим и към промяна в системата на делегираните бюджети. Може би най-важното е действието на механизма за съвместна работа на институциите, който беше гласуван в началото на юли от Министерския съвет и в момента започва работата на терен по механизма.

По повод очакванията за години, в които системата ще изпитва глад за педагогически кадри, министърът сподели, че се подготвя програма, която да позволява на учители, които имат право на пенсия, да се ангажират в училищата за по-малко часове. В момента най-голям глад за млади учители има в малките населени места: 

Има и педагогически специалисти – хора, които са придобили педагогическа квалификация, но не са се реализирали в училище – тоест има резерв на пазара на труда. Надяваме се и те да бъдат използвани. Имаме възможност и за това в учителската професия да бъдат включени хора, които са ангажирани в други професии. Това ще бъде също едно от направленията, по което ще работим.

Реализира се оптимистичният сценарий за новите учебници за II, VI и VIII клас и те ще бъдат при децата най-късно на 18-и или 19-и септември, където не достигнат на 15-и – петък. Продължават и ремонтите в училищата:

Ситуацията е сходна с всички предходни години. В една пета от общинските и държавните училища и детски градини се реализират ремонти – близо 850 образователни институции. От тях, по вчерашна информация, в 22 няма да бъдат приключени ремонтите към началото на учебната година, но има всички предпоставки там да стартира учебният процес и те ще продължат недълго време след началото на учебната година.

Випускът на родените през 2010 г. е сходен на този на родените през 2009 г., но много деца са с адрес в чужбина. Очаква се благодарение на новия механизъм за приобщаване на децата вратите на училището и тази година да прекрачат около 70 000 първокласници, но все още не е ясен точният им брой. Заради децата, чийто майчин език не е български, които са прекарали голяма част от учебната година в чужбина, се планира допълнително обучение за преодоляване на натрупаните през годината дефицити в образованието и засилена подготовка по български.
 

Темата за обхващането, темата за предучилищното образование е ключова, бих казал задължително условие, след това да продължат успешно в системата на училищното образование. Ако те не знаят български на входа на първи клас, още повече отсъствайки по този начин, много по-трудно е те да бъдат интегрирани, много по-трудно е да бъдат ефективно включени в учебния процес и да наваксат изоставането, което имат...

Министърът е категоричен, че най-необходимото нещо в обвазованието е промяна в методите на преподаване:

За много от учебниците не е важна цветността или по-точно многоцветността. В момента имаме и черно-бели учебници. Някъде чух коментар, че обсъждаме дръжката на мотиката, а не това, което ще произведем като реколта, което беше много добро сравнение. Наистина най-големият проблем, най-трудно за промяна в образователната система е да променим учебното съдържание и начините на преподаване. Този въпрос е много труден за отговор – колко амбициозни са ни програмите и колко минимален е минимумът, който трябва да постигнат децата. Програмите ни са амбициозни, от гледна точка на компетентностите, знанията, уменията, които трябва да придобият децата. Промените в учебните програми бяха насочени към ключовите компетентности, но това не е достатъчно. Трябва да се променят и методите на преподаване на учителите.

Интервюто на Веселина Миланова и Александра Михайлова с Красимир Вълчев можете да чуете от звуковия файл.
Свързани новини

22 екипа в област Видин ще работят за връщане на децата в училище

22 екипа са сформирани в област Видин по механизма на правителството за съвместна работа на институциите за връщане на децата в училище. Те ще посещават домовете на отпаднали от системата на образование, както и на деца, които са в риск да напуснат..

публикувано на 05.09.17 в 09:56
Още от категорията
Владимир Путин

Ген. Майк Джаксън: Путин е мотивиран да остлаби НАТО и ЕС

Британският премиер Тереза Мей обвини Русия в намеса в избори в други държави и разпространяване на фалшиви новини в медиите с цел да се подронят устоите на западните институции. По време на традиционния годишен банкет, даван от лондонското..

публикувано на 18.11.17 в 12:03

Пленум на НС на БСП започна в столицата, на който ще се търсят варианти за промени в Конституцията

Пленум на Националния съвет на БСП започна в столицата, на който ще се търсят варианти за промени в Конституцията и предстоящ вот на недоверие към правителството на Бойко Борисов .  На влизане в сградата на "Позитано" 20 Георги Гергов заяви, че..

обновено на 18.11.17 в 11:51
Здравко Попов

Здравко Попов: Политиката за разширяване на ЕС ту се засилва, ту отслабва

Политиката за разширяване на ЕС ту се засилва, ту отслабва и донякъде това е свързано със самите вътрешни интеграционни процеси в ЕС. Това каза в интервю за предаването "Събота 150" на програма "Хоризонт" Здравко Попов , президент на Института за..

публикувано на 18.11.17 в 11:45

Страните, подписали Парижкото споразумение за климата, ще направят колективна оценка на емисиите си парникови газове

В края на следващата година страните, подписали Парижкото споразумение за климата, ще направят колективна оценка на емисиите си парникови газове.  За това се договориха в Бон участващите в Конференцията на страните по Рамковата конвенция на ООН по..

публикувано на 18.11.17 в 11:34

ЕС намалява финансовата помощ за Турция

Европейският съюз и Европейският парламент постигнаха споразумение по бюджета на съюза за следващата година, предава АПА. С близо 105 милиона евро Европейският съюз намалява предприсъединителната помощ за Турция, съобщава ДПА, като се позовава на..

публикувано на 18.11.17 в 10:57

Владимир Митев: Тече известно предефиниране на румънската борба с корупцията

Още от лятото тече известно предефиниране на румънската борба с корупцията. Това заяви в интервю за предаването "Събота 150" по програма "Хоризонт" журналистът Владимир Митев , който е познавач на процесите в Румъния: Предефинирането..

публикувано на 18.11.17 в 10:44
Димитър Главчев

Цветанов: Димитър Главчев ще остане депутат

Подалият оставка от поста председател на Народното събрание Димитър Главчев ще остане депутат, заяви пред бТВ председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов .  Според Цветанов  Димитър Главчев е жертва на системния подход на..

публикувано на 18.11.17 в 10:32