Кр. Вълчев: Новите учебници ще бъдат в класните стаи за 15-и септември

В 22 училища ремонтите няма да са приключили преди първия учебен ден
Красимир Вълчев
Снимка: БГНЕС

Много са промените в образованието преди новата учебна година. Основните училища вече ще обучават до 7-и клас. Всъщност това преструктуриране се състоя и предходните години – само една трета от учениците от основните училища оставаха в 8-и клас. Другото са промените в промените в подзаконовата нормативна уредба. Те са по-скоро корекция на това, което беше направено през изминалата година. Това каза за предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ министърът на образованието Красимир Вълчев и обясни:

До голяма степен с тези промени изпълняваме ангажимента ни да облекчим административната тежест на учителите, да им дадем възможност да се концентрират върху същинската работа. Правим промени в наредба №10 – за организацията на дейностите в училищното образование. Изцяло нов проект на наредба за приобщаващото образование сме предложили, който предполага 10 пъти по-малко документи да бъдат попълвани от страна на учителите. Вървим и към промяна в системата на делегираните бюджети. Може би най-важното е действието на механизма за съвместна работа на институциите, който беше гласуван в началото на юли от Министерския съвет и в момента започва работата на терен по механизма.

По повод очакванията за години, в които системата ще изпитва глад за педагогически кадри, министърът сподели, че се подготвя програма, която да позволява на учители, които имат право на пенсия, да се ангажират в училищата за по-малко часове. В момента най-голям глад за млади учители има в малките населени места: 

Има и педагогически специалисти – хора, които са придобили педагогическа квалификация, но не са се реализирали в училище – тоест има резерв на пазара на труда. Надяваме се и те да бъдат използвани. Имаме възможност и за това в учителската професия да бъдат включени хора, които са ангажирани в други професии. Това ще бъде също едно от направленията, по което ще работим.

Реализира се оптимистичният сценарий за новите учебници за II, VI и VIII клас и те ще бъдат при децата най-късно на 18-и или 19-и септември, където не достигнат на 15-и – петък. Продължават и ремонтите в училищата:

Ситуацията е сходна с всички предходни години. В една пета от общинските и държавните училища и детски градини се реализират ремонти – близо 850 образователни институции. От тях, по вчерашна информация, в 22 няма да бъдат приключени ремонтите към началото на учебната година, но има всички предпоставки там да стартира учебният процес и те ще продължат недълго време след началото на учебната година.

Випускът на родените през 2010 г. е сходен на този на родените през 2009 г., но много деца са с адрес в чужбина. Очаква се благодарение на новия механизъм за приобщаване на децата вратите на училището и тази година да прекрачат около 70 000 първокласници, но все още не е ясен точният им брой. Заради децата, чийто майчин език не е български, които са прекарали голяма част от учебната година в чужбина, се планира допълнително обучение за преодоляване на натрупаните през годината дефицити в образованието и засилена подготовка по български.
 

Темата за обхващането, темата за предучилищното образование е ключова, бих казал задължително условие, след това да продължат успешно в системата на училищното образование. Ако те не знаят български на входа на първи клас, още повече отсъствайки по този начин, много по-трудно е те да бъдат интегрирани, много по-трудно е да бъдат ефективно включени в учебния процес и да наваксат изоставането, което имат...

Министърът е категоричен, че най-необходимото нещо в обвазованието е промяна в методите на преподаване:

За много от учебниците не е важна цветността или по-точно многоцветността. В момента имаме и черно-бели учебници. Някъде чух коментар, че обсъждаме дръжката на мотиката, а не това, което ще произведем като реколта, което беше много добро сравнение. Наистина най-големият проблем, най-трудно за промяна в образователната система е да променим учебното съдържание и начините на преподаване. Този въпрос е много труден за отговор – колко амбициозни са ни програмите и колко минимален е минимумът, който трябва да постигнат децата. Програмите ни са амбициозни, от гледна точка на компетентностите, знанията, уменията, които трябва да придобият децата. Промените в учебните програми бяха насочени към ключовите компетентности, но това не е достатъчно. Трябва да се променят и методите на преподаване на учителите.

Интервюто на Веселина Миланова и Александра Михайлова с Красимир Вълчев можете да чуете от звуковия файл.
Свързани новини

22 екипа в област Видин ще работят за връщане на децата в училище

22 екипа са сформирани в област Видин по механизма на правителството за съвместна работа на институциите за връщане на децата в училище. Те ще посещават домовете на отпаднали от системата на образование, както и на деца, които са в риск да напуснат..

публикувано на 05.09.17 в 09:56
Още от категорията

Бойко Борисов е на посещение в Хърватия и Украйна

Днес и утре министър-председателят Бойко Борисов ще посети Хърватия и Украйна. В Загреб Борисов ще разговаря с хърватския си колега Андрей Пленкович, а в Киев - с президента Петро Порошенко и премиера Володимир Гройсман.  Борисов и Пленкович ще..

публикувано на 26.05.18 в 04:06

Тръмп: Може да има среща с Ким Чен-ун на 12 юни

Американският президент Доналд Тръмп обяви, че срещата му със севернокорейския лидер Ким Чен-Ун, запланувана за 12 юни в Сингапур, все пак може да се състои.  Ще видим какво ще стане. (Срещата) Може да бъде и на 12 юни. Разговаряме с тях, те много..

публикувано на 26.05.18 в 02:43
Еманюел Макрон

Макрон иска да протегне ръка на новото италианско правителство

Френският президент Еманюел Макрон каза, че иска да протегне ръка на новото италианско правителство и да му предложи Франция и Италия да продължат да работят заедно по въпроси, свързани със сигурността, миграцията и по геополитически теми, както и за..

публикувано на 26.05.18 в 00:39
US военни наблюдават границата с Турция от пост край град Манбидж в Северна Сирия в сряда, 7 февруари.

Турция и САЩ договориха основите на пътна карта за Манбидж

Турското външно министерство съобщи, че са договорени основните линии на пътна карта за Манбидж.  Това е станало по време на среща в Анкара на турска и американска делегация.  Това е второто заседание на работните групи, които обсъждат спорните..

публикувано на 26.05.18 в 00:27
Мишел Темер

Бразилският президент упълномощи армията да разчисти протестни блокади

Бразилсският президент Мишел Темер е упълномощил военните да разчистят блокадите по националните важни пътища, където  шофьорите на тирове и камиони протестират от пет дни, заради високите цени на горивата. В бразилския град Сао Пауло - главен бизнес..

публикувано на 26.05.18 в 00:24

Курумбашев: Битката срещу европейския пакет "Мобилност" трябва да продължи

Битката срещу европейския пакет „Мобилност“ трябва да продължи, обяви  пред журналисти в Смолян евродепутатът Петър Курумбашев. Той е  в родопския град на среща с обществеността на тема „Накъде отива Европа“. В (Европейския) съвета имаш право с 35%..

публикувано на 25.05.18 в 23:52
Еманюел Макрон, Владимир Путин и Шиндзо Абе на форума в Санкт Петербург

Путин: Пренебрегването на правните норми може да стане причина за криза, с която светът още не се е сблъсквал

Пренебрегването на правните норми може да стане причина за криза, с която светът все още не се е сблъсквал. Това каза руският президент Владимир Путин по време на международния икономически форум в Санкт Петербург.  Думите на Путин бяха  по повод на..

обновено на 25.05.18 в 23:30