Кр. Вълчев: Новите учебници ще бъдат в класните стаи за 15-и септември

В 22 училища ремонтите няма да са приключили преди първия учебен ден
Красимир Вълчев
БГНЕС

Много са промените в образованието преди новата учебна година. Основните училища вече ще обучават до 7-и клас. Всъщност това преструктуриране се състоя и предходните години – само една трета от учениците от основните училища оставаха в 8-и клас. Другото са промените в промените в подзаконовата нормативна уредба. Те са по-скоро корекция на това, което беше направено през изминалата година. Това каза за предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ министърът на образованието Красимир Вълчев и обясни:

До голяма степен с тези промени изпълняваме ангажимента ни да облекчим административната тежест на учителите, да им дадем възможност да се концентрират върху същинската работа. Правим промени в наредба №10 – за организацията на дейностите в училищното образование. Изцяло нов проект на наредба за приобщаващото образование сме предложили, който предполага 10 пъти по-малко документи да бъдат попълвани от страна на учителите. Вървим и към промяна в системата на делегираните бюджети. Може би най-важното е действието на механизма за съвместна работа на институциите, който беше гласуван в началото на юли от Министерския съвет и в момента започва работата на терен по механизма.

По повод очакванията за години, в които системата ще изпитва глад за педагогически кадри, министърът сподели, че се подготвя програма, която да позволява на учители, които имат право на пенсия, да се ангажират в училищата за по-малко часове. В момента най-голям глад за млади учители има в малките населени места: 

Има и педагогически специалисти – хора, които са придобили педагогическа квалификация, но не са се реализирали в училище – тоест има резерв на пазара на труда. Надяваме се и те да бъдат използвани. Имаме възможност и за това в учителската професия да бъдат включени хора, които са ангажирани в други професии. Това ще бъде също едно от направленията, по което ще работим.

Реализира се оптимистичният сценарий за новите учебници за II, VI и VIII клас и те ще бъдат при децата най-късно на 18-и или 19-и септември, където не достигнат на 15-и – петък. Продължават и ремонтите в училищата:

Ситуацията е сходна с всички предходни години. В една пета от общинските и държавните училища и детски градини се реализират ремонти – близо 850 образователни институции. От тях, по вчерашна информация, в 22 няма да бъдат приключени ремонтите към началото на учебната година, но има всички предпоставки там да стартира учебният процес и те ще продължат недълго време след началото на учебната година.

Випускът на родените през 2010 г. е сходен на този на родените през 2009 г., но много деца са с адрес в чужбина. Очаква се благодарение на новия механизъм за приобщаване на децата вратите на училището и тази година да прекрачат около 70 000 първокласници, но все още не е ясен точният им брой. Заради децата, чийто майчин език не е български, които са прекарали голяма част от учебната година в чужбина, се планира допълнително обучение за преодоляване на натрупаните през годината дефицити в образованието и засилена подготовка по български.
 

Темата за обхващането, темата за предучилищното образование е ключова, бих казал задължително условие, след това да продължат успешно в системата на училищното образование. Ако те не знаят български на входа на първи клас, още повече отсъствайки по този начин, много по-трудно е те да бъдат интегрирани, много по-трудно е да бъдат ефективно включени в учебния процес и да наваксат изоставането, което имат...

Министърът е категоричен, че най-необходимото нещо в обвазованието е промяна в методите на преподаване:

За много от учебниците не е важна цветността или по-точно многоцветността. В момента имаме и черно-бели учебници. Някъде чух коментар, че обсъждаме дръжката на мотиката, а не това, което ще произведем като реколта, което беше много добро сравнение. Наистина най-големият проблем, най-трудно за промяна в образователната система е да променим учебното съдържание и начините на преподаване. Този въпрос е много труден за отговор – колко амбициозни са ни програмите и колко минимален е минимумът, който трябва да постигнат децата. Програмите ни са амбициозни, от гледна точка на компетентностите, знанията, уменията, които трябва да придобият децата. Промените в учебните програми бяха насочени към ключовите компетентности, но това не е достатъчно. Трябва да се променят и методите на преподаване на учителите.

Интервюто на Веселина Миланова и Александра Михайлова с Красимир Вълчев можете да чуете от звуковия файл.
Свързани новини

22 екипа в област Видин ще работят за връщане на децата в училище

22 екипа са сформирани в област Видин по механизма на правителството за съвместна работа на институциите за връщане на децата в училище. Те ще посещават домовете на отпаднали от системата на образование, както и на деца, които са в риск да напуснат..

публикувано на 05.09.17 в 09:56
Още от категорията

Омар Челик: Няма причина Турция да продължава изпълнението на миграционното споразумение с ЕС

Технически погледнато няма причина Турция да продължава изпълнението на миграционното споразумение с Европейския съюз. Това заяви турският министър по европейските въпроси Омар Челик в интервю за "Ройтерс".  През 2016 година Анкара се задължи да задържи..

публикувано на 19.01.18 в 11:21
Румен Порожанов

Румен Порожанов ще проведе работни срещи със земеделски министри от 10 европейски страни

Още в първия делови ден на световното изложение "Зелена седмица" в Берлин, българският земеделски министър Румен Порожанов ще проведе работни срещи с ресорни министри от 10 европейски страни. Акцент в обсъждането ще бъде новата селскостопанска..

публикувано на 19.01.18 в 11:14

Депутатите отхвърлиха искането за създаване на временна комисия за разходваните средства по електронното управление

Мнозинството в Народното събрание отхвърли искането на БСП за създаване на временна парламентарна комисия, която да направи пълен преглед на разходваните средства за електронно управление. Прие се предложението на ГЕРБ вицепремиерът Томислав Дончев да..

обновено на 19.01.18 в 10:54

Луиза Славкова: От Меркел можем да очакваме подкрепа за влизането ни в чакалнята на еврозоната

Германският канцлер  Ангела Меркел  пристига на работно посещение в България. Визитата ѝ е по покана на премиера Бойко Борисов. Двамата ще обсъдят приоритетите на Българското европредседателство и актуалните европейски въпроси. В сряда..

публикувано на 19.01.18 в 09:52

Филип Попов: Бюрото за контрол на СРС може да бъде овладяно от действащото мнозинство в НС

Има възможност Бюрото за контрол на разузнавателните средства да бъде овладяно от действащото парламентарно мнозинство. Това заяви в интервю за "Преди всички" депутатът от БСП Филип Попов , който е член от Специализираната парламентарна комисия..

публикувано на 19.01.18 в 09:08

Татяна Буруджиева: За една година президентът Радев успя да придаде личностен характер на институцията

През първата си година като президент Румен Радев е успял да придаде личностен характер на институцията и това поведение се одобрява от българите. Това коментира политологът Татяна Буруджиева в интервю за предаването "Преди всички"...

публикувано на 19.01.18 в 08:47

Томислав Дончев ще отговаря на питане на левицата за политиката за електронно управление

Днешният парламентарен контрол ще започне с питане на левицата към вицепремиера Томислав Дончев за политиката по изграждане на електронно управление.  Социалистите предлагат създаване на временна парламентарна комисия, която да направи пълен преглед..

обновено на 19.01.18 в 08:27