Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Склоняване към самоубийство е версията, по която започва разследване за смъртта на 11-годишното момче

| обновено на 05.09.17 в 15:05



11-годишно момче от Стрелча се е самопростреляло в главата с ловна пушка и е загинало на място. Инцидентът е станал в период, когато детето е било само вкъщи. Според разследващите по всяка вероятност става дума за нещастен инцидент.

Склоняване към самоубийство е работната версия, по която прокуратурата започва разследване за смъртта на 11-годишното дете. Това съобщи говорителят на прокуратурата Румяна АрнаудоваДетето е открито в спалнята на родителите си от майка му. Изстрелът е от оръжие, което бащата на детето законно е притежавал, обясни Арнаудова.

Няма данни за чужда намеса. Няма каквито и да е данни от насилие върху детето преди инцидента. Детето е открито починало само в стаята. Възможно е пушката да е била заредена, сглобена. Възможно е да е била в каса и детето само да я е отворило касата, но това са въпроси, които тепърва предстои да установим.

Междувременно от прокуратурата в Панагюрище съобщиха нови подробности около трагичния инцидент. 11-годишният Денислав сам е заредил ловната пушка на баща си с най-мощните патрони, предназначени за лов на глигани. Според оръжейни специалисти е трудно дете да дръпне спусъка неволно и да се улучи в главата:

Цевите на ловната пушка са много дълги и не може с ръка да стане.

Единственият вариант е: На пода и с крака да натисне спусъка, което говори за осъзнато действие.

В момента проверяват социалните контакти на шестокласника. Последно публикуваната му профилна снимка във Фейсбук е на скелет с коса и черепи. Проверява се дали момчето е участвало във виртуални игри, които склоняват към самонаранявания и самоубийство. Разпитват се и съученици на момчето. Това, което са споделили към момента, е, че не са забелязали промени в поведението му.

Ловната пушка, 12-и калибър, е собственост на бащата на детето. Пред полицията той е заявил, че оръжието се съхранява на строго определено място. Предполага се, че момчето е знаело как да достигне до него. Към момента няма данни да е имало друг човек в къщата, когато е станал инцидентът. Сигналът е подаден от майката на детето, след като е открила тялото му. Тя е служителка в общинска фирма и според колегите ѝ семейството се ползва с уважение в града.

Румяна Арнаудова допълни, че в дома са открити и боеприпаси, които бащата на детето притежава незаконно, заради което му е повдигнато обвинение. 



Горещи теми

Войната в Украйна