Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Емил Радев: Ролята на Китай в севернокорейския казус е ключова

Контролът в Северна Корея е тотален, сподели впечатленията си евродепутатът, посетил страната през юни

Емил Радев
Снимка: www.eppgroup.eu

За мен беше важно да мога да видя тази страна реално, а не като част от някаква делегация, не това, което ще ни покажат официалните власти. За съжаление се оказа, че всичко в Северна Корея е така контролирано и всеки, който влиза в тази страна, бива придружаван нонстоп от представители на корейските власти, на тяхната държавна туристическа компания и нито за секунда не оставиха групата ни да се движи самостоятелно. Това разказа в предаването "12+3" евродепутатът от Европейската народна партия Емил Радев, посетил Северна Корея в началото на юни:

Няма фейсбук, няма достъп до нормален интернет, имат собствена интернет система без достъп до глобалната мрежа. Като влизаш в тази страна, всичко се проверява много обстойно – телефони, съдържание на таблети, на компютри, на фотоапарати – описва се всичко, което имаш като снимачна техника. Предупредиха ни, че ако някой от нас има сателитен телефон, ще бъде обявен в шпионаж. Там трябва да си купиш тяхна карта, за да може джиесемът ти да работи. Носех едно списание "Нешънъл джиографик" на английски – събра се цял консилиум, за да го прочете открай докрай. Забранено е да се носи каквато и да е литература, особено религиозна – Коран или Библия... Немислимо е да загърнеш някакъв боклук с вестник, особено ако там е ликът на някой от тримата вождове.

Сериозно впечатление ми направи посещението в новоизградения Военен музей в Пхенян, в който са вложени стотици милиони, посочи още Радев:

Там е единственият пленен американски военен кораб за цялата история на САЩ – кораб за радиоразузнаване на ЦРУ. Той е закотвен в реката до музея... Всичко беше направено така, че да се облъчи всеки един посетител. 

Пропагандата в Северна Корея е изключително силна. Контролът е тотален, информацията е тотално регулирана, обобщи Радев:

Член 60-и от севернокорейската конституция казва, че държавата на основата на идейно-политическо въоръжение на армията и народа прокарва в живота военната линия на самоотбрана, основното съдържание на което се явява превръщането на цялата армия в кадрова, нейната модернизация, въоръжаването на целия народ и превръщането на цялата страна в крепост.

Събитията от последните месеци нагнетяват страшно много напрежението в региона, което и без това е много високо, но то служи много добре на вътрешнополитическите цели на севернокорейския лидер, каза още Емил Радев. По думите му, севернокорейската икономика е много чувствителна откъм ограничаването на износа и евентуални икономически санкции от страна на международната общност биха имали силен възпиращ ефект. Радев изтъкна ролята на Китай като основен икономически партньор на Пхенян, както и подкрепата на Русия за подобни санкции. 

Европейският съюз е с много категорична позиция за цялото "дрънкане на оръжие" от страна на Северна Корея, но ние сме много далечен фактор за този регион, подчерта  Радев.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени