Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЦИК: До средата на ноември ще е готов анализът за електронното гласуване

Снимка: БГНЕС

Изключително важно е да се преустановят случаите на гласуване под натиск, купеният и контролиран вот, независимо дали това става в България или в чужбина. Това заяви президентът Румен Радев пред председателя на Централната избирателна комисия Ивилина Алексиева, с която обсъди етапите за въвеждане на електронното дистанционно гласуване у нас, което трябва да стане възможно до 2019-а година. Държавният глава смята, че това ще повиши възможностите за участие в изборния процес и ще създаде ясен регламент, по който сънародниците ни в чужбина да бъдат съпричастни към българските избори.

Ивилина Алексиева посочи, че до средата на ноември ще бъде готов детайлен анализ на добрите практики по въвеждане на електронно дистанционно гласуване в целия свят.

Да открои силните, слабите страни, възможностите и заплахите пред въвеждането на електронно гласуване в България, както и да даде конкретни препоръки по отношение на изграждане на националната система за дистанционно електронно гласуване, след което ще се премине към пилотното изграждане на тази система и експериментите.

Изборният кодекс предвижда през 2019-а година системата да работи:

Догодина ще бъде пробен период и ако има успех, то тогава както предвижда Изборният кодекс, 2019-а година при произвеждане на изборите за членове на ЕП от Република България ще следва да бъде проведено и дистанционно гласуване за всички български граждани, като президентът изрази своето желание за информация във връзка с този проект и с оглед на гласуването на българските граждани в чужбина.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени