Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме 132-рата годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия

| обновено на 06.09.17 в 19:11
Снимка: архив


Отбелязваме 132-рата годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия.

Пловдив е център на тържествата, където на този ден през 1885 година военни части и четата на Чардафон Велики арестуват поставения от османците губернатор и обявяват Съединението. Честването започна сутринта с молебен в пловдивския катедрален храм "Света Богородица".  Тържественият молебен беше отслужен от  пловдивският митрополит Николай, който отдавайки почит в словото си  към всички участници в събитията от 6-и септември 1885 година, призова към единство 
За този празник бих казал, че всякога трябва да се вглеждаме в себе си. Нека се трудим усърдно в изпълнение на заветите на всички, които отдадоха живота си за вярата, за свободата, за единството, за независимостта на нашия народ.                                         
Освен политици, представители на местната власт и на обществени организации, в  храма дойдоха и десетки пловдивчани.  Венци и цветя бяха поднесени пред паметника на Захари Стоянов и пред паметната плоча на майор Райчо Николов.  В 19 ч., по традиция, пред Военния клуб комитет „Родолюбие“, дружество "Традиция" и други организации, облечени в авгентични костюми и оръжие, представиха възстановка на ключовите исторически моменти от днешния ден преди 132 години - обсадата и нахлуването в конака, където е арестуван губернаторът на Източна Румелия и е провъзгласено Съединението.
По обед, в Пловдив бяха посрещнати и отличени участниците в Мемориалния маратон, започнали пробега си от град Съединение. Кулминацията на празника е тържествената заря-проверка на площад „Съединение“, на която ще присъства и президентът Румен Радев. БНР ще предава пряко от 20.30 часа церемонията.
В София годишнината  беше чествана с церемония пред мавзолея-костница на княз Александър БатенбергПрисъстваха председателят на Народното събрание Димитър Главчев, кметът на София Йорданка Фандъкова, депутати, общински съветници, представители на патриотични организации. С цветя, венци и трикольори в ръце българи от всякаква възраст сведоха глава пред подвига на героите, рискували своя живот в името на високия идеал - свободна, силна, независима и цяла България. Съединението се случи, защото народът го поиска, каза в словото си председателят на парламента Димитър Главчев:
Съзнаваме колко решаващо за напредъка на държавата и обществото е онова съединение, което прави силата. Не можем още веднъж да не си дадем сметка, че един народ върви напред, когато е обединен около общо споделени цели.
В дни на лутане светлината на този празник чертае пътя ни занапред, изтъкна Йорданка Фандъкова и допълни: Да помним и честваме великото дело на Съединението на България означава да знаем, че голямата ни сила като народ, като българи, е това да сме заедно.
Венци в костницата бяха поднесени от името на президента на България Румен Радев и министъра на отбраната Красимир Каракачанов. В програмата участие взе Националната гвардейска част, която изпълни славни български маршове. Празникът завърши с възстановка на бурните събития, довели до Съединението, представена от Национален съюз "Единение".

В Русе пред Паметника на загиналите в Сръбско-българската война се събраха дипломати, духовници, депутати и представители на местната власт. Преди Съединението градът е столица на Дунавския вилает и в последствие най-голям град на Княжество България. Именно тук е започнала подготовката на присъединяването на българските земи на юг от Балкана, обясни директорът на Регионалния исторически музей проф.Николай Ненов.

Комитетите "Единство" за първи път се случват в Русе и оттук започва целият систематичен процес на Съединението. С този акт, всъщност, ние - българите от Княжество България, приемаме към нас останалите българи, които до този момент не живеят в България, а в някаква измислена територия - Източна Румелия. Така всъщност ние празнуваме

Във Варна Съединението беше отбелязано с тържествен ритуал и изпълнения на представителния духов оркестър на Военноморските сили. Венци и цветя бяха поднесени пред паметната плоча на княз Александър Батенберг на сградата на Държавния архив. Празничното шествие премина по улиците на града до паметника на загиналите в Сръбско-българската война .Там беше отслужена заупокойна молитва за загиналите от протосингела на Варненската и великопреславска света митрополия отец Димитър Стоев. Венци и цветя поднесоха областният управител Стоян Пасев, председателят на Общинския съвет Тодор Балабанов, заместник-кметът на общината Коста Базитов, народни представители от ГЕРБ, БСП и „Воля”, много граждани.

Във Велико Търново тържествата започнаха с  военен ритуал и ученическа литературна композиция. С участието на почетен караул от Националния военен университет „Васил Левски“ в центъра на Велико Търново беше издигнат българският трибагреник. В словото си кметът Даниел Панов припомни, че през 1878 година в града родолюбци създават първия у нас комитет „Единство“.  Почитаме тяхната смелост и родолюбие, тяхното безстрашие да се изправят пред целия свят и да заявят, че свободна България трябва и ще бъде съединена.  
Пред паметника „Майка България“ бяха поднесени венци и цветя на признателност, а свещеноиконом Славчо Иванов отслужи молебен. В центъра на града премина тържествен марш.

Във Видин отбелязаха Съединението на България пред Паметника на скърбящия войн. Монументът, построен в памет на загиналите в Сръбско-българската война за защита на Съединението, събра представители на институции, политици и граждани. Гражданите коментираха поуките, които трябва да извлечем от историческото събитие: Да продължим така да работим, както ни е завещал великият Левски. Ако работим заедно и задружно, ще бъдем равни с другите европейски народи.  Градският духов оркестър изпълни марша на Трети пехотен Бдински полк "Бдинци, лъвове, титани", който е и химн на града.
Във Враца годишнината беше почетена с тържество пред паметника на врачани, загинали във войните за обединението и независимостта на България. Честването на Съединението започна с молебен, отслужен от Врачанския митрополит Григорий: "Ние горещо молим се Подателя Бога, щото единението винаги да е в нашите души. Само така - единни, можем да преодолеем всяка трудност, всяко предизвикателство на съвремието", каза той. За усилията на всеки от нас да живеем обединено говори в словото си и кметът Калин Каменов: На този ден трябва да се замислим и да направим равносметка какво е направил всеки един от нас, за да запазим днес единна нашата България.
С богата програма град Съединение отбелязва Съединението на България и празника на града. Тази вечер в центъра на града ще се проведе концерт на народната певица Росица Пейчева.  В града началото на честванията беше дадено с митинг заря още във вторник. Председателят на Народното събрание Димитър Главчев прие строя и поздрави почетните роти на Българската армия. Чрез Съединението народът ни доказа на Европа ,че е достатъчно зрял, за да има своя държава, която да е политически  и икономически фактор на Балканите,  подчерта в слолото си той.


Нека да бъдем обединени, да гледаме напред, да работим заедно и да постигаме наистина реални успехи - за това призова в интервю за предаването "12+4" на програма "Хоризонт" Атанас Балкански, кмет на град Съединение.

Стара Загора отбеля празника с военен ритуал в парк „Александър Стамболийски“. Пред паметника на загиналите във войните старозагорци се поклониха граждани, представители на местната и държавна власт, депута. Местни граждани споделиха мнения, че националният идеал е дал сила на държавниците от онова време да се противопоставят на великите сили.
В Сливен кметът  Стефан Радев се обърна към гражданите на централния площад „Хаджи Димитър" с думите:

Днес поднасяме венци цветя в знак на признателност  пред нашите предци - за тяхната храброст, дързост и държавническо мислене, благодарение на които днес живеем в свободна и обединена България. Съединението е  акт проведен по волята на българския народ, от българските държавници, защитен от българската дипломация и по блестящ начин от младата българска армия. Това е един акт, с който нашият народ показва, че когато имаме национална кауза и действаме обединени можем да постигаме националните си интереси.

Съединението дава нова сила на България, нова вяра и ново упование, каза Негово Високо Преосвещенство Сливенският митрополит Йаникий , който отслужи  водосвет за здраве и добруване. Любовта към България трябва да ни обединява, трябва да ни сочи единственият път за успех.

В празничния ден всички музеи в Сливен са отворени за безплатни посещения.

Шумен днес чества и 135 години от създаването на първия полеви лагер на Българската армия в село Мараш. Годишнината бе отбелязана с ритуал пред паметната плоча в местността “Дъбова кория” край селото с участието на курсанти от Военния факултет в Шумен. Плочата беше отрупана с венци и цветя, а деканът на факултета полк. доц. Сашо Евлогиев сподели, че има амбиции местността да бъде засадена с млади дъбове, за да се съхрани величието ѝ за поколениято и допълни: Ние сме длъжници на историята, защото това са исторически факти, които малко или много са позабравени. Трябва да кажем истината на тези млади хора.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени