Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдът на ЕС отхвърли жалбата на Словакия и Унгария срещу европейската миграционна политика

| обновено на 06.09.17 в 15:07
Снимка: yahoo.com

Съдът на Европейския съюз отхвърли днес жалбата на Словакия и Унгария срещу европейската миграционна политика на Брюксел. Решението на институцията гласи, че ЕС има право да налага на националните правителства да приемат на квотен принцип бежанци.


Унгария определи като "възмутително и безотговорно" решението на Съда на Европейския съюз, който реши, че Брюксел има право да налага на националните правителства да приемат бежанци на квотен принцип. Според унгарския външен министър Петер Сиярто така се поставя в опасност сигурността и бъдещето на Общността. Словакия обяви, че уважава решението на Съда, но няма да промени негативното си отношение към бежанските квоти. 

Недоволството и последвалите жалби страна на Будапеща и Братислава бяха предизвикани, след като през 2015-та година в разгара на бежанската криза на Стария континент държавите-членки се споразумяха общо 120 000 бежанци да бъдат разпределени в други страни от Общността.  Освен Унгария и Словакия срещу квотното разпределение се обявиха също Румъния и Чехия. Според решението, което беше взето въпреки гласовете против на четирите държави, Унгария трябваше да приеме близо 1300 мигранти, а Словакия 802-ма.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени